Hlavní obsah

Sněmovna odmítla bodový systém trestání řidičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci nečekaně zamítli rozsáhlou novelu silničního zákona. Měla zavést bodový systém trestání řidičů a vyšší pokuty - až 50 tisíc Kč. Zákon odmítali především poslanci ODS. Zákon ve třetím čtení neprošel, protože vládní strany si na hlasování nezajistily v sále většinu.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Oplocené Velké kino.

Článek

Ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) bezprostředně po hlasování novinářům řekl, že jej mrzí, že vládní koalice nebyla jednotná.

"Sociální demokracie nepodpořila tento zákon. Je to věc na koaliční jednání," uvedl Šimonovský. Zákon se podle něj bude připravovat znovu.

Nejvíce chybělo poslanců ČSSD

"Je to naše jasné odhodlání zachránit ty životy, které jsou mařeny zbytečně na silnicích," poznamenal ministr. Odhaduje, že přípravy budou trvat něklik měsíců.

Na dotaz, zda absenci soc. dem. zákonodárců považuje za porušení koaliční smlouvy odpověděl, že nikoli, ale že je to v každém případě překvapující.

V klíčovém hlasování podpořilo vládní zákon jen 70 poslanců ze 149 přítomných. Proti předloze hlasovalo 55 poslanců. Ke schválení předlohy bylo zapotřebí 75 hlasů.

Největší absenci měla ČSSD, chybělo 21 jejích poslanců. Sněmovna přitom v pátek hlasovala zhruba od oběda o stovkách pozměňovacích návrhů.

Vysoké pokuty zatím nebudou

Podle návrhu se měly například zvýšit pokuty řidičům za nejvážnější přestupky u osobních aut až na 50 tisíc korun, u nákladních vozidel až na 75 tisíc a u autobusů dokonce na 100 tisíc korun a to se poslancům ODS nelíbilo.

Z jejich řad zazněl například i požadavek, aby řidiči nemuseli povinně používat bezpečnostní pásy či helmu při jízdě na motocyklu. Mezi desítkami pozměňovacích návrhů byl i požadavek na legalizaci určitého množství alkoholu v krvi řidiče.

"Myslím, že by bylo možné zvýšit limit alkoholu v krvi z nynější nuly na 0,3 promile," řekl dříve poslanec Jan Škopík (KDU-ČSL). Poslanci ODS kritizovali například i posílení pravomocí obecní policie. Ta by mohla zastavovat vozidla a měřit rychlost.

Reklama

Související články

Silniční zákon prošel do třetího čtení

Novela zákona o pozemních komunikacích, která zavádí bodový systém postihu řidičů, prošla ve středu ve Sněmovně do třetího čtení. Návrh se však setkal s mnoha...

Bodový systém je ve Sněmovně na spadnutí

Před schválením je po středečním jednání ve Sněmovně novela, která zavádí bodový systém hodnocení dopravních přestupků řidičů. Závěrečné čtení by se mohlo...

Výběr článků

Načítám