Hlavní obsah

Poslanci schválili pětistovku denně pro eseróčka

Novinky, ren, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na bonus 500 korun denně budou mít nárok malá eseróčka. Poslanci ve středu také přijali pozměňovací návrh, díky kterému se bonus rozšíří i na osoby samostatně výdělečné činné (OSVČ), které jsou současně pěstouny nebo dobrovolníky pečovatelské služby. Novela nyní poputuje do Senátu. Pokud ji schválí, dostane ji na do rukou k podpisu prezident.

Foto: Alena Schilllerová, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Bude to podpora pro s.r.o., kde jsou dva společníci nebo jeden společník a osoby blízké. Bude to manžel nebo partner, děti nebo rodiče, a i oni dosáhnou na podporu. Je to podpora tzv. rodinných firem,” uvedla návrh před poslanci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Zákonodárci ale rozhodli, že budou mít na bonus nárok také  OSVČ, které jsou současně pěstouny či dobrovolníky pečovatelské služby. Podpořili tak návrh Piráta Mikuláše Ferjenčíka. Ten navrhoval i rozšíření bonusu na lidi pracující na dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ). To ale neprošlo.

Pětistovku denně dostanou i eseróčka, schválila vláda

Ekonomika

Nárok na příspěvek budou mít za období od 12. března do 8. června. Celkem by měly dostat 44 500 korun.

Dvě podmínky 

Pro získání podpory pak musí eseróčka splnit dvě důležité podmínky. Jednou z nich je minimální obrat. „Ten je stanoven na 180 tisíc ročně, což je zhruba 15 tisíc měsíčně,” sdělila dříve Schillerová. Společnost ale zároveň musela existovat před 12. březnem 2020.

EET se odloží až do konce roku. Úplné zrušení ve Sněmovně neprošlo

Domácí

Podpora je tak obdobná jako ta, kterou čerpají osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Stejně jako u OSVČ bude peníze drobným firmám vyplácet finanční správa. O příspěvek by měly zažádat na finančním úřadě. Ideálně by však měly vyplnit elektronický formulář přes daňový portál.

Sněmovna odmítla zvýšit bonus pro OSVČ. Do 8. června dostanou 500 korun denně

Domácí

Poslanec TOP 09 Domin Feri požadoval, aby prošla změna, kde nepůjde pouze o dva společníky ve firmě, ale až tři společníky. Je podle něj totiž řada malých firem, kde jsou společníky právě tři lidé a těm by se taková podpora nedostala.

Reklama

Výběr článků

Načítám