Hlavní obsah

Poslanci schválili novelu pandemického zákona

Praha
Aktualizováno

Poslanci po dvoudenním jednání schválili novelu pandemického zákona. Jednání provázely obstrukce ze strany SPD. Zástupci hnutí se u sněmovního pultíku střídali přes třicet hodin, nakonec ho ale vládní poslanci protlačili. Zákon nyní dostanou na stůl senátoři.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na schůzi Sněmovny k vládní novele pandemického zákona

Článek

Závěrečné hlasování, které přišlo po dvou dnech téměř nepřetržitého jednání dolní komory, provázely zmatky. Po prvním kole, ve kterém poslanci novelu většinou 70 hlasů odsouhlasili, se kvůli nedodržení procesní náležitosti muselo hlasovat znovu a původní hlasování bylo prohlášeno za zmatečné.

Výsledek rozhodnutí poslanců byl ale i napodruhé tentýž: většinou 70 koaličních hlasů byl návrh přijat, nyní poputuje k projednání do Senátu.

Bizarnosti obstrukcí: Hádka mezi bratry, Okamurovi řekli „vole“

Domácí

„Pandemický zákon slouží jako pojistka, kdybychom čelili například nové variantě covidu. Vládě poskytuje rámec proto, abychom v případě potřeby mohli zabránit šíření covidu,“ uvedl po hlasování na tiskovém brífinku premiér Petr Fiala (ODS).

Pandemický zákon slouží jako předloha pro vyhlašování koronavirových opatření. Nyní ale platí pouze do 28. února.

Pokud by přestal platit, většina opatření by k tomuto datu skončila, jak uvedl na plénu dolní komory ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Novela pandemického zákona z pera vládní koalice současně rozšiřuje okruh činností, kterých se budou moci opatření týkat. Zároveň budou moci také úřady nařídit například testování na covid-19 podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen tedy zaměstnancům a jiným pracovníkům.

ON-LINE: Hotovo. Poslanci po 35 hodinách konečně rozhodli o pandemickém zákoně

Domácí

Nařízení izolace nebo karantény budou moci také orgány ochrany veřejného zdraví podle předlohy oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Možnost vydávat opatření pro své resorty mají dostat také ministerstva obrany a vnitra.

Jednání Sněmovny provázely obstrukce hnutí SPD. Jednotliví poslanci se střídali u řečnického pultíku, nejdéle tam řečnil šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

„Nevzdáváme se, budeme bojovat až do konce,“ prohlásil také předseda poslaneckého klubu Radim Fiala. Hnutí avizovalo, že chystá proti novele ústavní žalobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám