Hlavní obsah

Poslanci schválili konec kojeneckých ústavů

• Aktualizováno
Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Poslanci na své páteční mimořádné schůzi ve třetím čtení schválili novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Součástí podpořené novely je i to, že do konce roku 2024 mají skončit kojenecké ústavy. Návrh nyní zamíří do Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Páteční mimořádná schůze Poslanecké sněmovny

Článek

Česko je jednou z posledních zemí v Evropské unii, kde se dosud umisťují děti do tří let do kojeneckých ústavů. To by podle pátečního rozhodnutí zákonodárců mělo skončit do konce roku 2024.

Proces osvojení dítěte trvá i několik let. Přednost mají manželé a ti, kteří nehledí na etnikum

Děti

„A je to! Kojence a batolata do tří let už nebude možné umístit do ústavu. Změnili jsme tím k lepšímu osudy nejmenších ohrožených dětí a přiblížili jsme se tím civilizovaným zemím. Děkuji všem, kteří naše návrhy podpořili. Žádali to nejen odborníci, ale i veřejnost. Už roky. Hurá!” radovala se z výsledku hlasování místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Počty dětí umisťovaných do kojeneckých ústavů v posledních letech klesají. Na začátku roku v nich bylo zhruba 230 dětí.

Na zrušení apelovala například poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO).

„Domnívám se, že nazrál ten čas, aby i Česká republika neumisťovala děti do tří let věku – když vidíme a porovnáme tu věkovou hranici, to je to minimum minima – do ústavních zařízení. Na transformaci má dva a půl roku, aby ještě více zkvalitnila systém pěstounské péče,“ prohlásila na plénu Válková.

Mohou vzniknout ústavy pro postižené děti

Současné kojenecké ústavy se během příštích dvou a půl let budou moci přetransformovat na ústavy, které se budou starat o děti s těžkým zdravotním postižením.

V azylových domech chybí místa pro stovky bezdomovců

Domácí

Podobného názoru byla i Richterová. „Pro malé děti jsou ústavy poškozující,“ míní.

Proti se pak stavěli hlavně komunističtí poslanci. Ti například poukazovali na nedostatek kvalitních pěstounů v České republice, kteří by zvládli nahradit kojenecké ústavy. Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová plán na zrušení ústavu označila za předvolební populismus.

V následném hlasování se pro zrušení ústavů vyslovilo 99 ze 113 přítomných poslanců. Pro byli poslanci téměř ze všech klubů, komunisté se zdrželi.

Zvýší se odměny pěstounům

Součástí schválené vládní novely bylo i navýšení odměn pěstounů. Pokud změny schválí také Senát a prezident Miloš Zeman bude nově růst odměn navázán na minimální mzdu, bude se automaticky valorizovat. Roli bude hrát i počet opečovávaných dětí a jejich zdravotní stav. Za návrhem stojí poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka a Petr Dolínek (ČSSD).

Pokud o dítě pečují jeho příbuzní, místo pěstounské odměny budou podle schválené novely dostávat novou nezdaněnou dávku nazvanou příspěvek při pěstounské péči. Dávka by se odvíjela od životního minima jednotlivce a její výše by závisela také na tom, zda má příbuzný k dítěti vyživovací povinnost nebo zda je dítě tělesně postižené.

Příspěvek na dítě pro klokánky a podobné azylové domy vzroste podle předlohy z 22 800 na 36 tisíc korun měsíčně. Razantnější zvýšení prosadil Jan Bauer (ODS), kabinet navrhoval růst na 30 tisíc korun měsíčně.

Část zákona, jež blokuje osvojení u registrovaných párů, platí dál

Domácí

Přes zákonodárce naopak těsně neprošel návrh poslankyně za ANO Karly Šlechtové, která navrhovala, aby mohlo být dítě svěřeno do pěstounské péče nesezdaným lidem. Šlechtová ve zdůvodnění uváděla, že by šlo o registrované partnery nebo lidi žijící v nesezdaném soužití i o jiné dva lidi, ač spolu nežijí, k nimž mohou patřit dva příbuzní nebo také rozvedení pěstouni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám