Hlavní obsah

Poslanci rozhodnou o možném odstřižení Agrofertu od veřejných zakázek

– Praha

Sněmovna by měla na páteční schůzi rozhodnout o tom, zda se firmy ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) budou moci ucházet o veřejné zakázky. Poslanci budou při schvalování nového zákona o jejich zadávání hlasovat o návrhu opoziční TOP 09, který by Babišovy společnosti z veřejných soutěží vyloučil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Návrh TOP 09, jenž má podporu ústavně-právního výboru, vyvolal napětí v koalici. Vládní lidovci mu totiž deklarovali podporu, sociální demokraté se ještě rozmýšlejí. Garanční výbor pro veřejnou správu ale již dříve nedoporučil, aby plénum úpravu přijalo.

Pozměňovací návrh TOP 09 by z veřejných soutěží obecně vyloučil společnosti, v nichž má člen vlády nejméně desetiprocentní podíl.

Nový zákon o zadávání veřejných zakázek převede do národní legislativy evropské směrnice, jinak by hrozilo omezení čerpání evropských fondů. Zadavatel dostane díky normě k dispozici řadu kritérií, podle kterých se bude moci rozhodovat o kvalitě nabídek.

Nebude tak muset pokaždé vybírat podle nejnižší nabídnuté ceny, jako tomu je nyní. K vládní předloze se sešlo mnoho pozměňovacích návrhů, poslance tedy čekají desítky hlasování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám