Hlavní obsah

Poslanci pustili registrované partnerství do výborů

Právo, ada, nig
PRAHA

Sněmovní výbory se začnou podrobně zabývat návrhem skupiny poslanců, který má umožnit homosexuálně orientovaným lidem žít spolu v oficiálním svazku. V prvním čtení zákon o registrovaném parnterství v pátek jednoznačně tradičně odmítli pouze lidovci, kteří v něm spatřují ohrožení tradiční rodiny.

Foto: Martina Váňová
Článek

Připojili se k nim i jednotlivci z dalších stran. Podle nich tyto páry mohou spolu žít již nyní a vztahují se na ně stejné zákony, jako na ostatní. Vlasta Parkánová (KDU-ČSL) varovala před tím, že projednávaný zákon zavede nežádoucí pozitivní diskriminaci, protože dá jedné skupině osob větší práva, než zbytku občanů.

Zastánci svazků gayů a lesbiček argumentují tím, že obdobný zákon byl již přijat v řadě vyspělých i křesťanských států a jeho výsledkem je pouze zlepšení života jedné malé skupiny aniž by přitom byl jakkoli ovlivněn život větší části společnosti.

Jak řekl Jaroslav Zveřina (ODS), krize tradiční rodiny, která je nyní v ČR zřejmá, nezpůsobují svazky osob stejného pohlaví, ale lidé k tomu, že žijí a rodí děti mimo manželský svazek, mají své důvody naprosto s homosexuály nesouvisející.

Podle něho přijetí takového zákona by bylo považováno za gesto sociálního uznání skupině lidí, které naše společnost cosi dluží. O tom, zda bude již tento čtvrtý pokus o uzákonění resistrovaného partnerství, úspěšný se bude rozhodovat až po prázdninách.

Anketa

Jak byste hlasovali o návrhu zákona o registrovaném partnerství?
jsem pro
60,5 %
jsem proti
29,4 %
zdržel/a bych se
10,1 %
Celkem hlasovalo 998 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám