Hlavní obsah

Poslanci přehlasovali Senát. Smlouvy nezveřejněné v registru nebudou platit

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Aby byly smlouvy o objemu nad 50 tisíc korun platné, budou je muset úřady, kraje či větší obce zveřejnit v elektronické databázi. Zákonodárci v úterý podpořili návrh zákona o registru smluv v původním znění, a přehlasovali tak senátní návrh, podle kterého by za nezveřejnění hrozila pouze pokuta. Pro bylo 110 poslanců ze 161 přítomných.

Foto: Novinky

Desky, které v úterý rozdávali členové iniciativy Rekonstrukce státu.

Článek

O zákonu se vedly diskuze dvě volební období. Poslanci ho ve třetím čtení schválili už v září, návrh však narazil v horní komoře. Senátoři ho do Sněmovny vrátili s tím, že platnost smlouvy nebude podmíněná jejím zveřejněním a platily by se pouze pokuty v minimální výši 10 tisíc korun.

Iniciátor návrhu Jan Farský z TOP 09 v dolní komoře v úterý apeloval, aby zákonodárci podpořili původní verzi. „Lepší než senátní návrh by bylo lepší raději neschválit nic,“ prohlásil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O schválení usilovala Rekonstrukce státu

O schválení registru v původní verzi usilovala iniciativa Rekonstrukce státu. V úterý ráno před Sněmovnou poslancům rozdávala žluté desky s nápisem Registr smluv, ve kterých byl ale pouze jeden papír s nápisem: Nic jste tu nenašli? Pochopitelně.

Zákon se nebude vztahovat na firmy s většinovým podílem státu či krajů, jejichž akcie se obchodují na burze, tedy například na společnost ČEZ. Výjimku budou mít také malé obce a firmy, v nichž mají většinový podíl.

Reklama

Související články

Zákon o registru smluv v Senátu narazil

Senát odmítl uzákonit zneplatnění smluv, které by nebyly uveřejněny v jejich registru. Za nezveřejnění smluv chce jen pokuty ve výši nejméně 10 000 korun....

Výběr článků

Načítám