Hlavní obsah

Poslanci podpořili zákon o veřejných zakázkách

• Aktualizováno
Novinky, jas

Sněmovna schválila novelu zákona o veřejných zakázkách. Pro materiál z dílny ministerstva pro místní rozvoj hlasovalo 108 poslanců. Proti bylo 35 zákonodárců. Minulý týden poslanci rozhodli, že součástí normy nebude paragraf, podle něhož by firmy s více než desetiprocentním podílem členů vlády byly vyřazeny z veřejných soutěží.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek (vlevo) a předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák

Článek

Nejdiskutovanější pozměňovací návrh o vyloučení společností s podílem ministrů, který předložil poslanec TOP 09 Martin Plíšek, by se dotkl mimo jiné skupiny, kterou vlastní ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) poslance upozorňovala, že by v případě přijetí této úpravy hrozily ČR sankce ze strany Evropské komise.

Krok zpět, tvrdí pravice

Tuto argumentaci ve středu odmítl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který poslance seznámil s tím, jak je tato problematika řešena v Rakousku, aniž by byla země jakkoli za tuto úpravu popotahována.

Zákon nově zadavatelům umožní vyloučit ze soutěže nespolehlivé uchazeče, zadavatelé budou moci vybrat více hodnotících kritérií, než je pouze nejnižší cena.

Zdůraznil, že ODS návrh zákona nepodpoří. Upozornil i na další problematická ustanovení, která straně brání zvednout pro návrh ruku. Zmínil možnost navýšení ceny zakázky kvůli vícepracím i to, že zatímco české firmy ucházející se o zakázku budou muset ozřejmit vlastnickou strukturu, pro zahraniční firmy tato povinnost platit nebude.

Normu odmítli i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a šéf poslanců hnutí Úsvit Marek Černoch. Kalousek opakovaně označil kabinet za vládu systémové korupce. „Zákon v této podobě vrací systém hluboko do devadesátých let a zcela záměrně rozšiřuje korupční prostředí,” konstatoval.

Vedle zákona přijali poslanci i doprovodnou normu. Oba materiály nyní dostane k posouzení Senát.

Co se má změnit
Za podnět k antimonopolnímu úřadu se bude vybírat poplatek 10 000 korun, aby bylo zabráněno zneužívání této možnosti.
Limit na vícepráce bude 50 procent. Rozsah individuálních změn v rámci dodatečných prací se zvýšil na 50 procent, ale konečná hodnota všech změn v rámci zakázky je maximálně 30 procent.
Povinnost vítězných firem dokladovat své skutečné vlastníky bude podmínkou pro uzavření smlouvy.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám