Hlavní obsah

Poslanci opět nezvolili šéfa NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) je již osm měsíců bez šéfa a nějakou dobu ještě bude. Poslanci totiž na středeční schůzi ve veřejné volbě nepodpořili žádného ze čtyř kandidátů. Jednalo se přitom již o čtvrtý pokus, který skončil bez vítěze. Předchozí tři volby byly tajné.

Foto: archiv organizátora

Festival Chuť Jeseníků se vydal na tour po českých a polských městech. Jesenické dobroty si lidé mohou v rámci gastroshow odnést i domů.

Článek

O tom, že středeční volba šéfa NKÚ bude veřejná, museli poslanci rozhodovat ve třech hlasováních. První zpochybnil kvůli chybě hlasovacího zařízení poslanec ODS Miroslav Ouzký, druhé pak s úsměvem na tváři jeho stranický kolega Petr Pleva. Ve všech třech se poslanci vyslovili pro veřejné hlasování.

Vládní koalice rozmělnila své síly, když do hry o post šéfa NKÚ vyslaly svého kandidáta ČSSD a US-DEU. Sociální demokraté nezískali potřebnou podporu pro současného viceprezidenta NKÚ Dušana Trešnara, když pro něj hlasovalo jen 68 poslanců. Klub ČSSD má přitom 70 zákonodárců. Nepřítomni však byli minitryně Petra Buzková, premiér Vladimír Špidla a poslanec Vladimír Laštůvka.

Pro kandidáta soc. demokratů se z koaličních partnerů vyslovil pouze unionista Karel Kühnl. V prvních dvou kolech neuspěli s místopředsedkyní Sněmovny Jitkou Kupčovou a ve třetím kole kandidáta nepostavili. Unie svobody do čtvrté volby navrhla Bohdana Dvořáka, pro kterého se vyslovilo pouze 24 poslanců - 9 unionistů, 13 lidovců a dva poslanci ČSSD.

Občanská demokratická strana trvá na svém a již po čtvrté nominovala poslance Miroslava Beneše. Bývalý místopředseda ODS získal podporu všech 55 přítomných poslanců strany, 11 lidovců a nezařazeného poslance Petra Kotta. Druhým kandidátem opozice byl poslanec KSČM Karel Vymětal, kterému však k nominaci na post šéfa NKÚ nestačila podpora 40 hlasů přítomných komunistů a sociálního demokrata Evžena Snítilého.

Reklama

Výběr článků

Načítám