Hlavní obsah

Poslanci navrhli, aby odtah aut z dálnic zajišťovalo ŘSD

Právo, ČTK, svj

Sněmovna má příští týden rozhodovat o návrhu poslance ANO Josefa Kotta, který navrhl, aby odtahování aut zajišťovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) prostřednictvím nasmlouvané firmy. Má to podle něj urychlit odstraňování překážek ze silnice. Ministerstvo dopravy ani pojišťovny s tím ale nesouhlasí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poslanec Kott předložil svůj návrh k novele zákona o provozu na pozemních komunikacích, se kterou přišel sociální demokrat Petr Dolínek. Novela míří do třetího čtení.

Původně měla strážníkům umožnit postih nedovolené jízdy ve vyhrazených jízdních pruzích. Nyní by v ní poslanci měli navíc rozhodnout třeba o pravidlech pro předjíždění cyklistů.

V Česku letos přibude téměř 50 km nových dálnic

Ekonomika

Kott poukazuje na to, že sice motorista projeví vůli odstranit sám vozidlo, které tvoří překážku, ale jím zajištěná odtahová služba je schopná dorazit na místo později než odtahová služba zajišťovaná správcem komunikace. To je v případě dálnic a silnic 1. třídy ŘSD, které má podle něj k dispozici odborně způsobilé dodavatele.

Řidiči si připlatí, varují pojišťovny 

Odpůrci tohoto návrhu však poukazují na to, že by mohl zvýhodnit jednu firmu, se kterou bude mít ŘSD smlouvu.

„Podle tohoto návrhu by policista musel už vždy nařídit odtah správci komunikace, tedy ŘSD, bez ohledu na to, zda je odtahové vozidlo přivolané motoristou zdarma v rámci asistence pojišťovny nebo automobilky již na cestě. Zkušenosti s podobnými státními monopoly v zahraničí ukazují, že vedou k prodloužení dojezdových časů a ke zvýšení cen,“ uvedl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Dálnice do Vídně by u Nových Mlýnů mohla vést nad vodou

Domácí

Návrh jde podle něj jak proti zájmům řidičů, kteří zaplatí víc, tak i proti ostatním řidičům, kterým nezkrátí čekání v koloně.

Ministerstvo je proti

S návrhem nesouhlasí ani ministerstvo dopravy. „Z našeho pohledu taková změna zákona není nutná,“ sdělil mluvčí úřadu František Jemelka.

Ministerstvo se už s ŘSD a policií dohodlo na tom, že každý původce překážky bude mít povinnost nahlásit tuto skutečnost policii, která zjištěné překážky obratem nahlásí ŘSD. To pak prověří, zda už k nehodě nejede odtahové vozidlo nasmlouvané pojišťovnou. Pouze v případě, že tomu tak není, nebo hrozí značné prodlení, zajistí odtah ŘSD.

U Hořic je otevřen nový most na hlavním tahu z Hradce Králové do Jičína

Domácí

Pozměňovací návrh Kotta nepodporují ani ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), ani řada dalších poslanců. „Návrh nedává žádný smysl a proti jeho znění se ohradila i Policie ČR. Jediným jeho důsledkem by bylo zvýšení finanční zátěže řidičů, více byrokracie, snížení bezpečnosti a komfortu pro řidiče a odebrání možnosti zavolat si odtahovou službu dle vlastního uvážení nebo možností v pojistné či leasingové smlouvě,“ sdělil Právu poslanec ČSSD Jan Birke.

Reklama

Výběr článků

Načítám