Hlavní obsah

Poslanci na Velký pátek pracovat nebudou, lidovci z něj chtějí státní svátek

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci se v pátek ve Sněmovně nesejdou, byť se jedná o klasický jednací den. Důvodem je, že na tento den připadá Velký pátek, a tak si zákonodárci schválili, že se tentokrát jednat nebude. Do budoucna by se taková praxe mohla stát realitou pro všechny občany, neboť lidovci opět nadnesli téma udělat z Velkého pátku státní svátek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Poslanecké sněmovny

Článek

„Požádali jsme poslanecké kluby, aby se tento pátek nejednalo, na grémiu na tom byla shoda napříč všemi politickými kruhy, takže v pátek Poslanecká sněmovna jednat nebude,“ oznámil v úterý před zahájením sněmovní schůze předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Křesťanští demokraté podle něj už delší dobu usilují o to, aby se křesťanský Velký pátek stal státním svátkem. Podle nich to přispívá k lidovecké „family friendly“ politice, když by díky této novince mohly rodiny trávit více času pohromadě. Mihola připomněl, že děti mají obvykle už od čtvrtka velikonoční prázdniny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Návrh je v tuto chvíli finalizován a ve velmi krátké době ho chci předložit,“ informoval Mihola, který si prý i požádal na ministerstvu financí o analýzu ekonomického dopadu takovéto novinky. „Podle jejich propočtu výpadek tohoto pracovního dne, pokud by byl státním svátkem, bude znamenat 0,4 ročního reálného HDP, v praxi se očekává, že ten dopad bude ještě mírnější.“

Dolejš: Nevidím důvod, ale souhlasili jsme

Mihola také poznamenal, že až do 50. let byl Velký pátek státním svátkem, následně jej však tehdejší autority zrušily. „Chtěli bychom se vrátit k tomu, co už tady bylo,“ řekl s tím, že tato praxe je zavedena v mnoha evropských zemích a těší se velké pozornosti.

Místopředseda komunistů Jiří Dolejš řekl, že nevidí důvod, proč by poslanci neměli v pátek přijít do práce, ale jelikož nechtějí způsobovat rozbroje, nakonec souhlasili s volným dnem. „Také ostatní občané musí do práce v pátek, není důvod, proč by ústavní činitelé měli mít jiný metr,“ řekl Dolejš s tím, že se ale komunisté nechtějí vzpírat většinové vůli.

Nesouhlasí s tím, aby byl Velký pátek státním svátkem, prý proto, že zbytek Sněmovny zase odmítá komunistické návrhy na státní svátky. „Pokud jde o návrh na Velký pátek, jsme připraveni diskutovat, ale rozhodně to není naše priorita,“ řekl Dolejš.

Naproti tomu ODS si dovede představit, že by pro takovýto návrh hlasovala. Svou ochotu deklarovali předseda strany i šéf poslanců ODS Petr Fiala a Zbyněk Stanjura. O návrh ale ještě občanští demokraté nejednali.

Návrh bude mít zřejmě podporu také ČSSD. Předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák uvedl, že klub soc. dem. nebude mít v tomto případě závazné hlasování, ale zdá se prý, že „většina poslanců podporuje tento krok“. Hnutí ANO zatím jasno nemá, podle prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka čeká, až bude návrh na stole.

Reklama

Výběr článků

Načítám