Hlavní obsah

Poslanci na mimořádné schůzi dohánějí to, co kvůli obstrukcím nestihli

Novinky, znk
PRAHA

Poslanci ve středu zahájili mimořádnou schůzi Sněmovny, na které projednávají body programu, ke kterým se kvůli opozičním obstrukcím nedostali minulý týden. Měli by se dostat také k návrhu na zrušení poplatků za pobyt novorozenců v porodnici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva premiér Mirek Topolánek a ministr vnitra Ivan Langer (oba ODS)

Článek

Poslanci schválili například v druhém čtení návrh nového zákona o policii a souvisejících novel, v rámci kterých mají politici rozhodovat mimo jiné o tom, kdo bude moci měřit v obcích rychlost řidičů.

Někteří poslanci chtějí, aby byly pravomoci obcí omezeny. Nejčastěji bodovaným přestupkem je totiž překročení rychlosti v obci o méně než dvacet kilometrů, to se podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky podílí na všech udělených bodech 38 procenty. "V mnoha případech slouží měření k naplnění obecním pokladen," řekl ve středu Miloš Melčak (nezařazený).

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) chce také novelou docílit toho, aby se policisté zabývali ochranou bezpečnosti občanů a nemuseli například vyjíždět k nehodám, kde došlo jen k omezené hmotné škodě. Zákonodárci ve středu jen předložili pozměňovací návrhy, schvalování předlohy přijde na řadu zřejmě příští týden.

Na programu je zrušení poplatků novorozenců v porodnici

Poslanci by se ve středu měli dostat i k návrhu na zrušení poplatků za pobyt novorozenců v porodnici. Novelu, kterou původně předložila lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, by měla Sněmovna projednávat ve zrychleném režimu.

Poslanci by se ve středu měli dostat i k návrhu na zrušení poplatků za pobyt novorozenců v porodnici. Novelu, kterou původně předložila lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, by měla Sněmovna projednávat ve zrychleném režimu.

Vládní strany se nedávno shodly na tom, že novorozence osvobodí od poplatků za pobyt v porodnici co nejrychleji, od ledna 2009 pak chtějí poplatků zbavit i děti do šesti let a u dětí do 15 let snížit pětitisícový limit na 3 000 korun.

Opozice proti mimořádné schůzi

Původně byly tyto i další předlohy součástí programu jiné schůze, ta ale kvůli sporům o obsazení parlamentních výborů minulý týden uvízla ve sporech. Koalici se nakonec podařilo změnit počet členů ve výborech ve svůj prospěch, opozice kvůli tomu jednání blokovala a dolní komora se tak k většině novel a zákonů vůbec nedostala.

Koalice proto iniciovala na středu mimořádné jednání a některé z bodů přesunula na něj. V dalších dnech, respektive zřejmě příští týden, by měli poslanci hlasovat také o návrhu na prodlužování věku odchodu do důchodu na 65 let a o nové úpravě nemocenské.

Opozice proti svolání mimořádné schůze protestovala, protože pořad takové schůze nelze doplnit, jedná se jen o tom, co navrhli předkladatelé. "Použili jste tento instrument (mimořádné schůze) na to, aby se opozice nemohla ptát na témata, která jsou důležitá," uvedl místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Opozice chce příští týden svolat mimořádnou schůzi, na které by se mělo diskutovat o plánované výstavbě radaru USA v ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám