Hlavní obsah

Poslanci grilovali Peake kvůli odvolání Picka

Novinky, jas

Opozice prosadila na páteční jednání Sněmovny i bod týkající se informací premiéra a ministryně obrany o změnách, které Karolína Peake (LIDEM) po svém jmenování učinila. ČSSD navrhovala, aby poslanci vyzvali Peake k rezignaci. Návrh nenašel dostatečnou podporu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas a Karolína Peake během jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Peake ve čtvrtek odvolala svého prvního náměstka a bývalého šéfa generálního štábu Vlastimila Picka a šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta. Skončil i šéf kabinetu František Šulc.

Ministryni za tento krok nepochválil ani premiér Petr Nečas (ODS), jehož reakci ministryně eufemisticky popsala jako "zlobu". [celá zpráva]

Nepříjemně překvapen byl Pickovým odvoláním i prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

Poslanci se pozastavovali mimo jiné nad způsobem Pickova konce ve funkci. "Nejde o jen tak nějakou změnu, byl vyhozen čtyřhvězdičkový generál způsobem, který pokládám za ostudný," konstatoval například bezpečnostní expert ČSSD Jan Hamáček, který připomněl i reakci Klause coby vrchního velitele armády.

Peake zopakovala, že podle jejího názoru by měli být ve vedení resortu civilisté a všem poslancům, kteří kritizovali způsob odvolání Picka, připomněla, že u jednání nebyli. "Nikdo z vás u rozhovoru s generálem Pickem nebyl," dodala ministryně.

Před hlasováním o výzvě k odstoupení si ještě ČSSD vyžádala přestávku na jednání klubu, neboť ve stejném čase byli někteří poslanci na tiskové konferenci a nemohli by se zúčastnit hlasování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám