Hlavní obsah

Poslanci chtějí funkcionářům měsíčně vrátit tisíce na dopravu

Právo, ada, nig
PRAHA

Neuplynulo ani půl roku od chvíle, kdy parlamentní funkcionáři, kteří mají k dispozici služební auta, přišli o několik tisíc korun měsíčně na dopravu, a poslanci již mají na stole návrh, který by jim část těchto peněz vrátil.

Článek

Přišel s ním novopečený šéf rozpočtového výboru Miloslav Vlček (ČSSD), který chce funkcionářům s autem přidat zhruba 11 500 korun čistého měsíčně, aby nepřišli zkrátka. Nyní k autu pobírají od 3300 do 4800 korun čistého měsíčně.

Pokud tedy Vlček získá podporu, budou parlamentní funkcionáři se služebním vozem pobírat od 14 800 do 16 300 korun čistého měsíčně na dopravu.

Poslanci auta vracejí

Od loňského října mají šéfové výborů, klubů a komisí na výběr: buď si ponechají služební octavii s kartou na benzín limitovanou 5000 km měsíčně a k tomu dostanou jen 15 procent paušální náhrady na dopravu (právě oněch 3300-4800 korun), anebo nebudou používat auto a dostanou plné náhrady. Ty se pohybují podle místa bydliště od 22 do 32 tisíc korun čistého měsíčně.

Kvůli této úpravě proto značná část sněmovních funkcionářů v minulosti služební auta vrátila, protože vyplácení plných náhrad na dopravu považují za výhodnější. Auta tak stojí v parlamentních garážích, neboť Sněmovna je nemůže prodat pro případ, že se někdo z funkcionářů rozhodne znovu je využívat.

"Jako ekonom a předseda rozpočtového výboru se nemohu smířit s tím, že auta za dvacet miliónů korun stojí v garážích a chátrají, aniž by je Sněmovna mohla prodat," zdůvodnil svůj návrh na dotaz Práva Vlček.

Změna do zákona o státních symbolech

Dodal, že většina funkcionářů, včetně jeho, raději jezdí svými soukromými vozy a pobírá plné náhrady, než by si ponechali služební auta a přišli o většinu náhrad na dopravu. Vlček současně navrhuje, aby funkcionáři mohli změnit své rozhodnutí, zda si ponechají auto, či plné náhrady, pouze dvakrát za celé volební období. To by podle něj umožnilo nepotřebné vozy prodat.

Vlček se svým návrhem na změnu tzv. platového zákona natolik spěchá, že k jeho prosazení včera využil projednávání zákona o státních symbolech, o němž budou poslanci definitivně hlasovat příští týden. Zákon o platech ústavních činitelů, který ve Sněmovně leží již přes rok, totiž politici i přes opakované sliby poslali k ledu, takže do konce volebního období o něm již hlasovat nebudou. Měl poslancům, senátorům, členům vlády a dalším činitelům opětovně zmrazit platy na úroveň roku 2002.

Reklama

Související témata:

Související články

V garážích Poslanecké sněmovny hořelo

Několik hasičských jednotek zasahovalo ve středu dopoledne v objektu garáží Poslanecké sněmovny v pražské Nerudově ulici. V podzemních prostorech shořela čtyři...

Výběr článků

Načítám