Hlavní obsah

Poslance ANO vede Faltýnek, strana bude chtít po ČSSD podpisy o jednotě

Právo, ČTK, rsk
Praha
Aktualizováno

Předsedou poslaneckého klubu ANO byl ve středu zvolen Jaroslav Faltýnek, který vedl kandidátku v Olomouckém kraji. Kvůli sporům v sociální demokracii bude ANO chtít po vyjednávačích ČSSD podpisy celého poslaneckého klubu, které by měly garantovat jeho jednotnost. Novinářům to řekl předseda hnutí Andrej Babiš.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jaroslav Faltýnek

Článek

S vítěznou ČSSD chce hnutí vyjednávat o možné vládní spolupráci až po 10. listopadu, kdy se sejde ústřední výkonný výbor ČSSD. Na něm by se měly vyřešit vnitrostranické spory uvnitř sociální demokracie.

„Jestli se s někým máme bavit, tak musí být schopný ve Sněmovně prosadit zákony. Budeme trvat na tom, aby designovaný vyjednavač přinesl podpisy poslanců, protože je riziko, že vzniknou ze soc. dem. Věci veřejné a LIDEM. To je pak ztráta času,“ řekl Babiš.

Babiš uvedl, že hnutí bude vyčkávat, jak se situace v ČSSD vyvrbí. "Člověk se nestačí divit. ČSSD je na nejlepší cestě skončit jako ODS v příštích volbách. Jsem úplně v šoku, co ČSSD předvádí," komentoval spory v ČSSD už při příchodu na jednání Babiš.

Nejsme na tahu, čekáme na ČSSD

Na dotaz, zda by ANO šlo do vlády, odpověděl, že hnutí hlavně chce splnit své programové priority. O taktice se chce Babiš poradit s voliči výjezdy do krajů od 11. listopadu. „Hlavní cíle našeho programu jsme splnili, zabránili jsme nástupu levice podporované komunisty a zvyšování daní. To určitě ocení všichni voliči ODS a TOP 09,“ podotkl Babiš.

„Volby jsme nevyhráli. Zemi zásadně řídí prezident, který čeká na parlament, a my čekáme na soc. dem. Nejsme na tahu, vyzýváme ČSSD, aby si to vyřešila,“ dodal.

Kromě šéfa klubu poslanci ve středu zvolili i místopředsedy. Stali se jimi Radek Vondráček a Helena Válková.

Babiš se sejde se Sobotkou

Zástupci hnutí se chtějí ještě během středy sejít s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury a ve čtvrtek dopoledne s lidovci. Předseda Babiš se má také potkat se svým sociálnědemokratickým protějškem Bohuslavem Sobotkou, poslanci mu k tomu dali mandát. Kdy se schůzka uskuteční, není jasné.

Zástupci ANO uvedli, že by raději zůstali v opozici a podpořili takovou vládu, do jejíhož programu by se jim podařilo prosadit programové priority ANO. Mezi ně patří například nezvyšování daní.

Poslanci přijali etický kodex, podle kterého například nebudou zaměstnávat své příbuzné a budou se chovat morálně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám