Hlavní obsah

Posel dobrých zpráv aneb Jarní ministr Arenberger

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v úterý rezignuje na svou funkci. Někdejší ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Arenberger se ujal funkce ministra letos na začátku dubna, kdy nahradil svého předchůdce Jana Blatného (za ANO), na jehož odvolání tlačil prezident Miloš Zeman kvůli neochotě povolit očkování neschválenou ruskou vakcínou Sputnik V.

Ministr dobrých zprávVideo: ČTK

 
Článek

Jedním z prvních rozhodnutí, které Arenberger v úřadu udělal, bylo to, že zrušil Blatným připravený protiepidemický systém PES, kterým se ale vláda neřídila. Arenberger představil systém rozvolňovacích balíčků, který se odvíjí od týdenní incidence v krajích.

Arenberger se ujal ministerstva zdravotnictví v době, kdy se epidemická situace začínala výrazně zlepšovat a zrychlovalo se i očkování, které je pro zvládnutí epidemie podle premiéra Andreje Babiše stěžejní. Tomu také Arenberger přizpůsobil, ať už vědomě, či nevědomě, styl své komunikace.

Posel dobrých zpráv

S nadsázkou ho lze označit za ministra „dobrých zpráv”. Arenberger totiž pravidelně používal během svých, ale i vládních tiskových konferencí při představování změn slovní spojení „dobrá zpráva je, že...”. „A to je, myslím si, dobrá zpráva.”

V posledních dnech čelil Arenberger mediálnímu tlaku kvůli majetkovým nejasnostem. V nynějším majetkovém přiznání podle serveru Seznam Zprávy oznámil více než 60 vlastněných nemovitostí a desítky milionů korun, které v loňském přiznání neuváděl. Arenberger se bránil tím, že šlo pouze o administrativní chybu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Média následně přinesla zprávu o tom, že měl Arenberger lhát při žádosti o privatizaci bytu v Praze 1, když neuvedl, že vlastní i další nemovitosti. Další kontroverzí bylo i to, že Arenberger pronajímal nemocnici, kterou řídil, pro účely archivu vlastní budovu.

Premiér Andrej Babiš následně uvedl, že ministr musí své majetkové poměry vysvětlit, a vyžádal si od něj podrobnou dokumentaci. Tu mu Arenberger v pátek předal, aby si ji premiér mohl prostudovat a následně rozhodnout o jeho servání ve funkci.

V pondělí před svým odletem do Bruselu Babiš novinářům sdělil, že chce od Arenbergera doplnění. K tomu ale zřejmě nedošlo, nebo premiérovi vysvětlení nestačilo, protože v úterý ráno Babiš oznámil Arenbergerův konec.

Babiš má na Arenbergera další otázky k majetku

Domácí

Česko tak čeká již pátá výměna ve vedení resortu zdravotnictví během epidemie koronaviru, která vypukla loni v březnu. Do křesla se vrací někdejší ministr Adam Vojtěch, který v čele resortu stál v době, kdy epidemie vypukla. Vojtěch se rozhodl odstoupit loni v září.

Reklama

Související témata:

Související články

Arenbergerovi chybí bezpečnostní prověrka

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) nemá bezpečnostní prověrku, kterou jako bývalý ředitel nemocnice musel mít. Právu to ve středu potvrdila mluvčí...

Výběr článků

Načítám