Hlavní obsah

Arenbergerovi chybí bezpečnostní prověrka

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) nemá bezpečnostní prověrku, kterou jako bývalý ředitel nemocnice musel mít. Právu to ve středu potvrdila mluvčí resortu Jana Schillerová.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO)

Článek

„Pan ministr nemá bezpečnostní prověrku,“ odpověděla Schillerová na dotaz Práva. Ministři, podobně jako poslanci a senátoři, ze zákona bezpečnostní prověrku nepotřebují. Ale Arenbergerův předchůdce ve funkci Adam Vojtěch (za ANO) už v roce 2019 nařídil, aby všichni ředitelé přímo řízených nemocnic měli bezpečnostní prověrku na nejnižší stupeň „vyhrazené“.

Arenberger o ni ani nepožádal. Deníku N sdělil, že podle něj takovou povinnost neměl. Chtěl si o ni prý požádat loni na jaře. „Ale pak přišla epidemie covidu a byly jiné starosti,“ cituje server ministra.

Arenberger je včera zařízl, Babiš je dnes láká k sobě. Vláda si pohrává s odborníky z MeSES

Koronavirus

Nyní podle něj tato otázka není na stole. Vojtěch tehdy nařídil ředitelům nemocnic povinnost mít prověrku proto, aby mohli zadávat stamilionová výběrová řízení, vyplývalo to ze zákona o veřejných zakázkách.

Při bezpečnostní prověrce by se Arenberger musel tak říkajíc „svléknout do naha“ a odtajnit své majetkové poměry. Právě okolo nich se točí jeho několik současných kauz.

Média zjistila, že Arenberger v majetkovém přiznání neuvedl několik desítek nemovitostí ani miliony, které si vydělával „bokem“ v klinických studiích léků na kožní choroby. Jako ředitel vinohradské nemocnice také pronajímal špitálu svou vlastní nemovitost.

Premiér Andrej Babiš už dříve řekl, že Arenberger musí vše vysvětlit, opozice tlačí na jeho odvolání. Prezident Miloš Zeman v neděli v pořadu Pressklub na Frekvenci 1 naznačil, že by se mu nebránil, a i Babiš před několika dny řekl, že by měl „kam sáhnout“, kdyby hledal nového ministra.

Pro vládu je to špatně, míní Zaorálek

Arenbergerovy kauzy už začínají znepokojovat i jeho vládní kolegy. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se domnívá, že setrvání šéfa resortu zdravotnictví ve vládě není kvůli jeho kauze s majetkem výhodné. „On by měl komunikovat jiné věci než své problémy, pro vládu je to špatně,“ řekl Zaorálek Právu. „Připadá mi, že těch problémů začíná přibývat a je jich tolik, že nebude mít ani čas se věnovat tomu, čemu má, a bude muset trávit čas vysvětlováním,“ poznamenal Zaorálek na adresu Arenbergera.

Arenberger koupil byt asi neoprávněně

Domácí

Ministr kultury ale připouští, že časté výměny ministrů zdravotnictví nejsou dobré. Na vině je podle něj špatná personální politika premiéra Babiše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám