Hlavní obsah

Arenberger je včera zařízl, Babiš je dnes láká k sobě. Vláda si pohrává s odborníky z MeSES

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl, že oslovil epidemiologa Petra Smejkala a imunologa Zdeňka Hela, aby Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), jíž jsou oba členy, radila s pandemií přímo Radě vlády pro zdravotní rizika. Teprve v úterý přitom ministerstvo zdravotnictví v čele s Petrem Arenbergerem (za ANO) zrušilo s touto skupinou spolupráci.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Chci říct, že si velice vážím odbornosti a nasazení členů MeSESu. Pomohli naší zemi. A i když je teď situace výrazně lepší, nesmíme ani následující týdny a měsíce nic podcenit,“ napsal premiér na Twitter.

Skupina do úterý radila ministerstvu zdravotnictví s epidemií covidu a rozvolňováním protiepidemických opatření. Její rozpuštění ministerstvo zdůvodnilo tím, že se epidemie lepší, a tak nejsou její rady již potřeba.

Vaše rady už nepotřebujeme, epidemie se lepší, zdůvodnilo ministerstvo rozpuštění MeSES

Domácí

„Rád bych s nimi dál spolupracoval, a proto jsem už včera oslovil pány Smejkala a Hela a nabídnul jim, aby skupina radila přímo Radě vlády pro zdravotní rizika, kde mají už teď svého zástupce,“ uvedl následně ve středu premiér.

Smejkal: Česko epidemii nezvládlo

Ministerstvo rozpustilo MeSES den poté, co šéf skupiny v rozhovoru pro Novinky konstatoval, že Česko epidemii „fakt nezvládlo“.

Jeho výrok byl v protikladu k tvrzení premiéra, který považuje epidemii ze strany vlády za zvládnutou, a to bez ohledu na 30 000 lidí, kteří v souvislosti s koronavirem zemřeli.

Epidemii jsme fakt nezvládli, řekl Smejkal. Druhý den ministerstvo vyhodilo jeho poradní tým

Domácí

Za zrušení skupiny pak schytalo ministerstvo vlnu kritiky. „Bohužel odcházejí ti, co měli zůstat, a ti, co měli odejít, zůstali," napsal k tomu například pirátský poslanec Jakub Michálek.

Také ministr školství Robert Plaga (za ANO) se proti kroku vymezil a ocenil spolupráci se skupinou.

„Chtěl bych moc poděkovat všem členům skupiny MeSES za skvělou spolupráci a na datech založenou odbornou expertizu a podporu, která tu chyběla a nyní bohužel opět chybět bude,” napsal na sociální síť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám