Hlavní obsah

Pomohl odhalit týrání dětí, místo ocenění musel rezignovat

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco policejní komisařka Jana Chmelová byla za příkladný postup při usvědčení brutální vychovatelky ve zlínském dětském domově oceněna, ředitel ústavu Jiří Sýkora na stejně příkladný postup naopak doplatil.

Foto: Právo

Náměstí ve Zlíně

Článek

Pětapadesátiletému lékaři, který v čele Dětského centra Zlín působí skoro deset let, část zaměstnanců neodpustila, že případ týrání dětí, o kterém Právo v pátek informovalo, neututlal a neřešil čistě personálně. Po stížnostech, které na něj posílali například na krajský úřad, jenž je zřizovatelem centra, se rozhodl ke konci října sám odejít.

Sestrám prý vadilo psychologické vyšetření

„Myslí si, že jsem poškodil dobré jméno ústavu, když jsem se obrátil na policii,“ vysvětlil Sýkora, co způsobilo zlou krev mezi personálem dětského centra a vedením. „Sestry se cítily ukřivděné, když jsem je po případu nechal psychologicky vyšetřit. Také jsem žádal supervize, které mi odmítly,“ dodal odstupující ředitel.

S náměstkem hejtmana Lubomírem Nečasem (SPOZ), který má na starost zdravotnictví, se už dohodl na jiném uplatnění.

„Aby byl klid a sestry si dál nestěžovaly, řekli jsme si, že bude lepší, když odejdu,“ dodal Sýkora.

Byly i personální neshody

Náměstek Nečas odmítá, že by za odchodem dosavadního ředitele z funkce byla jeho spolupráce s policií při odhalení sestry, která týrala děti. „Rozhodně to nesouvisí s tím případem šikany, na který pan ředitel upozornil,“ tvrdí náměstek. Podle něj už v předcházejících letech padly „určité výtky“ vůči ekonomice ústavu po provedených kontrolách.

I mně je líto, že odchází. Je to velice tolerantní, vstřícný, chápavý a nekonfliktní člověk
sestra Marcela Krhůtková

„Byly tam i personální neshody mezi zaměstnanci a ředitelem,“ připustil Nečas s tím, že rozpory byly dlouhodobé.

Že však atmosféra v domově zhoustla právě po odhalení šikany, potvrdila Právu i hlavní sestra Marcela Krhůtková. „Někteří lidé prostě pravdu neunesli a sami vůči sobě si to špatně přebrali,“ míní sestra.  Podle ní se proti řediteli nepostavili zdaleka všichni zaměstnanci.

„Myslím, že tak sedmdesát procent personálu stálo za ním. I mně je líto, že odchází. Je to velice tolerantní, vstřícný, chápavý a nekonfliktní člověk,“ dodala Krhůtková.

Foto: Archiv Jany Chmelové

Policistka Jana Chmelová v civilu

O napětí, které nastalo v dětském centru poté, co odtud policie odešla, se dozvěděla i vyšetřovatelka Chmelová.

„Bylo by smutné, kdyby měl mít ředitel problém kvůli tomu, že věc řešil s policií. Každý občan má oznamovací povinnost, pokud se dozví o takové věci. Kdyby to neudělal, mohl by být sám stíhán za neoznámení trestného činu,“ řekla policistka.

Reklama

Související témata:

Související články

Policistka zabránila týrání dětí

Přesně čtyři dny vydržela zlínská kriminalistka Jana Chmelová (39) sledovat záznamy řádění 44leté zdravotní sestry, která ubližovala svěřeným dětem v místním...

Výběr článků

Načítám