Hlavní obsah

Polovina českých mužů a třetina žen trpí nadváhou, varovali statistici

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina českých mužů a třetina žen trpí podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) alespoň mírnou nadváhou. Důvody jsou nedostatek pohybových aktivit i nevhodný jídelníček.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mírnou nadváhou trpí 47 procent mužů a 33 procent žen. Obezita se týká bezmála 20 procent mužů a 18 procent jejich protějšků,“ uvedla Michaela Jirková z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Průměrná hodnota BMI indexu tělesné hmotnosti obyvatel České republiky vloni dosáhla 25,2. To je těsně za horní hranicí normální zdravé váhy. Obezitou je ohroženo 18,5 procenta tuzemské populace.

Nadváha přímou souvisí i s kondicí. Více než třetina lidí mezi 25 a 64 lety má sedavé zaměstnání a jejich podíl roste spolu se vzděláním. Vysokoškoláci tak sedavou práci vykonávají častěji. Zároveň však věnují více času sportovním aktivitám ve volném čase.

„Volnočasová fyzická aktivita, jako je sport a fitness, je bližší mužům. Tráví jí průměrně 3,6 hodiny týdně, zatímco ženy jen 3,2 hodiny. S přibývajícím věkem však zájem o pravidelný pohyb slábne,“ konstatovala Simona Měřinská z téhož odboru ČSÚ.

Problémem je, že 40 procent lidí se pravidelně nevěnuje žádné sportovní ani rekreační pohybové aktivitě. Ženy se ve srovnání s muži více zaměřují na zdravé stravování a častěji si dopřávají ovoce i zeleninu.

Anketa

Věnujete se pravidelně nějaké sportovní aktivitě?
Ano
63 %
Ne
37 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 219 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám