Hlavní obsah

Politologové: Větší šanci na zvolení má Klaus

– PRAHA

Větší šance stát se hlavou státu má i po víkendu současný prezident Václav Klaus. Shodují se na tom politologové. Jeho protikandidát Jan Švejnar má sice podporu opoziční ČSSD a vládních zelených, ale komunisté ani lidovci se však dosud nerozhodli. Klaus může s největší pravděpodobností počítat s hlasy všech zákonodárců ODS.

Foto: Novinky

Prezidentští kandidáti: Jan Švejnar a Václav Klaus

Článek

Protože mají občanští demokraté v Senátu většinu, jejich čestný předseda má zajištěn postup do druhého kola volby. Do druhého kola zřejmě postoupí i Švejnar, protože komunisté naznačili, že jej v prvním kole podpoří ve Sněmovně. Nechtějí, aby byl Klaus zvolen hned. Pak by Švejnarovi k postupu hlasy socialistů, komunistů a zelených stačily.

"Volba je ještě poměrně vzdálená, hodně udělá, co vyjednají vyjednavači. Možná se dočkáme velkého překvapení, to vůbec není vyloučeno," uvedl politolog Tomáš Lebeda. Podle dalšího z odborníků Jana Outlého budou rozhodující jednání v klíčové době mezi prvním a druhým kolem volby.

Podle politologů je nyní favoritem Klaus. "Stojí za ním nejsilnější vládní strana, která může zákonodárcům jiných politických stran leccos nabídnout, což pochopitelně nejsilnější opoziční strana může podstatně hůř," poznamenal Lebeda. Očekává, že vyjednavači ODS budou vést jednání s poslanci jiných stran včetně KSČM a ČSSD v tom duchu, že budou nabízet protislužby.

Komunisté a lidovci vyčkávají, co za podporu dostanou

Současný postoj komunistů a lidovců označují politologové za vyčkávací taktiku. Stojí prý za ním očekávání, co jim kdo za podporu některého z kandidátů nabídne. Větší roli než sami uchazeči budou hrát při vyjednávání podpory různé směnné obchody, soudí Lebeda.

Přitom u komunistů by měl mít podle expertů větší šance Švejnar. "Má výhodu, že neměl od začátku problém otevřeně jednat s KSČM," uvedl Outlý. Soudí, že Klaus z pohledu komunistů nepřispěl k jejich větší legitimitě. Pokud jde o ideologické nebo programové východisko, podle Lebedy je blíže komunistům Švejnar než Klaus. "V českém prostředí to nemusí být hlavní kritérium," dodal jedním dechem.

Sám Švejnar, který oficiálně oznámil svou kandidaturu v pátek, je přitom přesvědčen, že ve volbě vyhraje. Říká, že pro komunisty může představovat menší zlo než Klaus. Odborníci to glosují slovy, že hraje s kartami, které má.

ČSSD Švejnara podpořila, přestože s ním v mnohém nesouhlasí

Širší vedení socialistů Švejnara podpořilo navzdory tomu, že má jako liberál na mnohé věci odlišné názory. Podle zástupců ČSSD to ani jinak být nemůže, protože to není jejich kandidát, ale společný uchazeč několika politických formací. Pod jeho nominaci se podepsali senátoři ČSSD, KDU-ČSL, Klubu otevřené demokracie a klubu SNK.

Lidovci zůstávají rozdělení zhruba půl na půl a nic na tom nezměnila ani páteční celostátní stranická konference. Jednou ze spekulací je to, že lidovci nakonec podpoří Klause výměnou za to, že premiér Mirek Topolánek navrhne do vlády opět jejich předsedu Jiřího Čunka.

Jak probíhá volba prezidenta republiky podle Ústavy:

První kolo: prezidentem je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná druhé kolo volby.

Druhé kolo: do druhého kola postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů ve Sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu. Zvolen je kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná třetí kolo volby.

Třetí kolo: je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby.

Pokud by se ojevil ještě jeden kandidát, tak by s ním podle Lebedy přišla ODS. Tento kandidát by mohl rozštěpit zbývající strany na dva tábory, dodal Lebeda.

Reklama

Související články

Švejnar jde do boje o Hrad

Ekonom Jan Švejnar oznámil, že bude kandidovat na prezidenta ČR. Po Václavu Klausovi je tak před únorovou volbou druhým oficiálním kandidátem. "Vyhlašuji...

Výběr článků

Načítám