Hlavní obsah

Politico: Český chemik hledá vzorec pro prezidentský úřad

Miloš Zeman zřejmě zaznamenal oproti očekávání slabší výsledky na českém venkově, kde obvykle jeho přímočaré názory na přistěhovalce a politickou korektnost vyvolávají souhlasné reakce. V sobotu to uvedla na svém webu stanice BBC k výsledku prvního kola českých prezidentských voleb.

Foto: Právo

Článek

Jiří Drahoš podle BBC ví, že nyní má dobrou šanci Zemana sesadit. Mnozí z voličů, kteří v prvním kole hlasovali pro některého z ostatních sedmi protikandidátů Zemana, pravděpodobně svou přízeň na Drahoše přenesou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola volby prezidenta

Obsáhle se BBC dnešním českým volbám věnovala ve svém ruském vysílání. „Ještě nedávno se zdálo, že politická budoucnost českého prezidenta Miloše Zemana je zaručena a druhý mandát snadno získá. Ukázalo se ale, že Zeman může prohrát ve druhém kole s liberálem a eurooptimistou Jiřím Drahošem,“ uvedla BBC. Šance jsou zhruba vyrovnané, dodala.

Britská stanice soudí, že ve druhém kole mohou přijít k urnám i „dosud skrytí Zemanovi příznivci“. S odvoláním na názor politologa Univerzity Karlovy v Praze Emila Sulejmanova ale zároveň poznamenává, že ve druhém kole se naopak mohou zmobilizovat odpůrci dosavadního prezidenta, jehož pročínské a proruské názory jsou pro ně absolutně nepřijatelné.

List The Financial Times nadepsal svůj článek o českých volbách titulkem „Učiňte Miloše Zemana znovu velikým“ s narážkou na slogan prezidenta USA Donalda Trumpa podobného znění. Uvádí, že šance dosavadního prezidenta na znovuzvolení jsou dobré. „V kontroverzích není žádným nováčkem,“ konstatuje list.

Prezidentské volby v České republice sledují i v Indii. „Zemanova rétorika si notuje s populistickými vůdci v Maďarsku a Polsku, ale je v rozporu s Bruselem kvůli přistěhovaleckým kvótám a údajnému omezování národní svrchovanosti,“ komentuje dnes české prezidentské volby list The New Indian Express. „Drahoš se od Zemana nemůže víc odlišovat. Liberální centrista uhlazených mravů chce zvýšit roli Prahy v Evropské unii a podporuje přijetí eura,“ uvedl deník.

„Český chemik hledá vzorec pro prezidentský úřad,“ nazval svůj komentář americký zpravodajský server Politico. Osmašedesátiletý kandidát Drahoš podle autora vypadá „profesorsky a je v dobré formě“, diskutuje klidně, vážně a nestranně. Zeman naopak „vypadá na více než 73 let, chodí o holi kvůli cukrovce a je nechvalně známý mnohaletým alkoholismem a buřičskými projevy, zejména o migraci a islámu,“ uvádí server.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám