Hlavní obsah

Politici skončili v představenstvech nemocnic Plzeňského kraje, ale nevěděli o tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Nová rada Plzeňského kraje, kterou tvoří Piráti, ANO a STAN, v pátek s okamžitou platností odvolala čtyři politiky z představenstev Domažlické, Stodské, Klatovské a Rokycanské nemocnice. Tři z nich však neměli o změně ani tušení a dozvěděli se o ní až od redakce Práva.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Článek

„Důvodem je náprava silového obsazení těchto postů hlasováním ODS a TOP 09 z ledna tohoto roku,“ uvedl Rudolf Špoták (Piráti). Ten je novým hejtmanem, na pozici nahradil Ilonu Mauritzovou (ODS). Revoluce nastala na pondělním zastupitelstvu, kde se Piráti spojili s kluby ANO a STAN. Ze hry tak vyřadili ODS s podporou TOP 09, jež odešla do opozice. Právě obsazování představenstev krajských nemocnic Piráti dříve kritizovali.

Z představenstva Domažlické nemocnice odchází senátor Vladislav Vilímec (ODS). „Je to skandální, nejsem o ničem takovém informován. Těžko se mi styl nové rady komentuje,“ sdělil redakci Práva v pátek po poledni.

Klatovskou nemocnici opouští Petr Suchý (TOP 09), který zároveň působil ve Stodu. „Nikdo mi nic neřekl. Smutné je, že jsem novému náměstkovi pro zdravotnictví Pavlu Haisovi z Pirátské strany v týdnu psal. Chtěl jsem se s ním setkat, ale nedostal jsem od něj žádnou odpověď. Zdá se, že Piráti neměli o komunikaci už zájem,“ zdůraznil Suchý.

Ten ještě v pátek dopoledne podepsal asi 40 smluv. „Nevím, jestli budou platné, když jsem byl s okamžitou platností odvolán,“ přemítal.

Zemětřesení v Plzeňském kraji, novým hejtmanem je pirát Špoták

Domácí

Ani Roman Jurečko (ODS) o svém nuceném odchodu z představenstva Klatovské nemocnice nevěděl. „Čekal jsem to, ale informaci jsem neměl. Už to, s jakou razancí Piráti jednali na pondělním zastupitelstvu, mě překvapilo. To jsem za dvacet let v politice ještě nezažil,“ podotkl Jurečko. Právě on ležel Pirátům nejvíce v žaludku. V minulosti ho označili za kmotra, lobbistu či toxickou osobu a požadovali jeho odvolání.

Jako jediný měl zprávu poslanec Kamal Farhan (ANO), jenž už nadále nebude působit v představenstvu Rokycanské nemocnice. „Rozhodnutí respektuji,“ řekl krátce.

Hejtman: Politici do představenstev nepatří

Hejtman Špoták přiznal, že odvolané členy dopředu neupozornili, informaci jim teprve oficiálně pošlou. „Některé věci ví novináři dříve než ostatní. Dodrželi jsme veškeré zákonné postupy. Nicméně způsob v tomto případě asi nebyl příliš šťastný,“ připustil.

Předseda zastupitelského klubu ODS Pavel Karpíšek zhodnotil situaci následovně: „Pravděpodobně i tento krok byl součástí předem připraveného převratu, který se v pondělí odehrál. Celá záležitost je z mého pohledu laciná zrada.“

TOP 09 obvinila Piráty a STAN z falešné hry

Domácí

Hejtman namítl, že Piráti od začátku nesouhlasili s tím, aby politici působili v představenstvech nemocnic. „Ti patří do dozorčích rad. Pokud teď máme politickou sílu, abychom to změnili, udělali jsme to,“ dodal Špoták. Podle něj změny neovlivní fungování uvedených zdravotnických zařízení. Noví členové budou zvoleni na zasedání krajské rady 28. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám