Hlavní obsah

Politici, soudci a žalobci jsou definitivně bez 14. platů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústavní činitelé, soudci a státní zástupci jsou letos definitivně bez 14. platů. Příslušný zákon v pátek podepsal prezident Václav Klaus. Skončilo tak dohadování dolní a horní komory parlamentu o těchto platech. Zákon původně schválený poslanci odmítli senátoři, kteří chtěli 14. platy zachovat pro soudce. Poslanci ale senátory v úterý přehlasovali.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Aby začal zákon platit, musel ho rychle prezident podepsat, tak aby stihl vyjít do konce listopadu ve Sbírce zákonů. To by teď neměl být problém.

Pokud by zákon nezačal platit od 1. prosince, 14. platy by ústavním činitelům zůstaly zachovány, protože tímto dnem by na ně vznikl nárok.

Ostatní státní zaměstnanci ale 14. platy dostanou - vláda už se shodla, že budou ve výši 25 procent běžného platů.

Zákon také od příštího roku zrušil takzvané další platy, tedy 13. a 14. platy soudců, státních zástupců, ústavních činitelů a pracovníků veřejného sektoru. O peníze ale uvedené skupiny nepřijdou. Speciálně u pracovníků veřejného sektoru má platy nahradit 20 procent měsíční mzdy, které se rozpustí do 12 běžných příjmů.

Soudcům, státním zástupcům a ústavním činitelům zůstane zřejmě celý původní plat. Rovněž ho rozpočítají do 12 měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám