Hlavní obsah

Politici se přou, jak to Obama vlastně s radarem myslel

Praha

Záměr Spojených států postavit ve střední Evropě protiraketový systém po nedělním projevu amerického prezidenta Baracka Obamy na Pražském hradě nekončí. Oznámil to premiér Mirek Topolánek. Podmínkou stavby radaru v Česku a raketových sil v Polsku je podle Obamy chování Íránu. Ministr životního prostředí Martin Bursík a předseda komunistů Vojtěch Filip si však Obamův projev vykládají jako odložení projektu.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident Barack Obama na tiskové konferenci s premiérem Mirkem Topolánkem v Kongresovém paláci v Praze.

Článek

"Z projevu Baracka Obamy bylo jednoznačně jasné, že projekt protiraketové obrany nekončí," uvedl Topolánek. Zároveň připustil "určitou vazbu" na využívání jaderného materiálu v Íránu. Zdůraznil, že nejde o to postavit v České republice radar, ale zbavit svět zneužití jaderného materiálu.

Opačný názor než Topolánek mají ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík a předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle nich Obamův projev značí, že USA projekt odložily.

Slovenský premiér Robert Fico by přivítal, kdyby v Evropě žádné americké radary nebo rakety nebyly. "Ale opakuji: je to bilaterální věc mezi Američany a Čechy a Američany a Poláky. Jak se dohodnou, tak se dohodnou, Slovensku do toho nic není," řekl po nedělním jednání v rámci summitu EU - USA.

Obama v Praze řekl, že íránské snahy získat jadernou zbraň vytvářejí reálnou hrozbu pro Spojené státy, jejich spojence i sousedy Íránu. "Pokud íránská hrozba zmizí, budeme mít silnější bezpečnostní základ a hlavní důvod pro postavení protiraketového štítu v Evropě bude odstraněn," prohlásil dnes dopoledne na Pražském Hradě Obama.

Na dotaz Českého rozhlasu připomínající v této souvislosti argumentaci vlády o tom, že radar zakotvuje Česko do západní bezpečnostní architektury, Topolánek obvinil tazatele ze zastávání "pacifisticko-komunistické" platformy.

Na Írán je třeba tlačit

Základna podle Topolánka chrání proti raketám dlouhého, krátkého i středního doletu a jen jedna z těchto kategorií se vztahuje na Írán. Zdůraznil současně, že na Írán je třeba vyvíjet tlak, aby respektoval své závazky týkající se nešíření jaderného zbraní.

Až se podaří jej k tomu přimět, tak hrozba pomine. "Až to tak bude, tak se můžeme zastavit tady na Václavském náměstí, zatancovat si a rušit iniciativy, jako je právě protiraketová obrana," řekl premiér.

V souvislosti s tím, že většina Čechů je proti základně, Topolánek prohlásil, že lidé v otázkách národní bezpečnosti mají právo na svůj názor ale neměli by rozhodovat, protože nemají dost informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám