Hlavní obsah

Politici se miliónovým úvěrům nevyhýbají

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Nejen statisícové až miliónové vedlejší příjmy vykazují každoročně poslanci a senátoři. Mnohé ze zákonodárců, stejně jako členů vlády, naopak tíží miliónové dluhy. Většinou jde o hypotéky, ale také o půjčky na auta či drobnější úvěry, vyplývá z jejich majetkových přiznání za rok 2016.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Sněmovny. Ilustrační foto

Článek

Mezi největší dlužníky se nově zařadil poslanec Jan Sedláček (ANO) a předseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09). ­Sedláček dluží sedmi bankovním i soukromým věřitelům 6 033 000 korun, Schwarzenberg pak 9 600 939 korun.

Rozdíl mezi oběma politiky je ale markantní. Zatímco Sedláček si bokem za loňský rok vydělal za svou hostinskou činnost, angažmá v orgánech tří firem a v zastupitelstvu města Bohumín 560 tisíc, Schwarzenberg přiznal vedlejší příjmy ve výši 18 796 349 korun.

Pocházejí z úroků, nájmů, důchodů, honorářů, prodeje pozemků nebo i auta. A to jak z Česka, tak z Rakouska a Německa. Šéf zahraničního výboru je společníkem ve s. r. o. Orlík nad Vltavou.

Hypotéky na domy

Pětimiliónový dluh za loňský nákup rodinného domu tíží také Vlastimila Gabrhela (ČSSD). Poslanec současně přiznal vedlejší příjmy ve výši 1 358 933 korun.

Téměř čtyřmiliónovou hypotéku pak má na triku ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Členové vlády se přitom nemohou „pyšnit“ vedlejšími příjmy, protože podnikání jim zapovídá zákon o střetu zájmů. Ministři tak mohou bokem inkasovat pouze za správu svého majetku či za přednáškovou a publikační činnost.

Naopak žádné dluhy, ale pouze aktiva vykázal třeba předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který letos ukončil své členství v představenstvu Agrofertu a sedí v zastupitelstvu Prostějova a orgánech městských firem. Loni si takto přišel na 5 006 334 korun, z čehož nejvyšší sumu tvořily funkce ve statutárním orgánu Agrofertu.

Z přiznání o vedlejších příjmech, darech i dluzích za loňský rok vyplývá, že vedle odměn za práci v komunální politice část zákonodárců si ponechává svou lékařskou nebo pedagogickou praxi.

Třeba předseda školského výboru Jiří Zlatuška (ANO) si loni připsal na účet 2 741 253 korun za svou činnost na Masarykově univerzitě.

Další dva Babišovi poslanci – Rostislav Vyzula či David Kasal – přiznali za lékařskou praxi víc než milión korun. Onkolog Vyzula vedle toho inkasoval přes 800 tisíc za pedagogickou činnost a 357 tisíc za funkci člena správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Obdobnou odměnu za funkci ve správní radě VZP měl primář dětského oddělení Chrudimské nemocnice Kasal.

Ani vedlejšáky, ani dluhy

Každoročně se mezi politiky objevují také ti, jejichž přiznání je zcela prázdné. Jsou jak bez vedlejších příjmů, tak dluhů.

Za loňský rok se mezi ně opakovaně po mnoha komunistických poslancích zařadil třeba šéf TOP 09 Miroslav Kalousek či jeho straničtí kolegové Helena Langšádlová, Daniel Korte a Nina Nováková. Nebo také ministr vnitra Milan Chovanec, šéf diplomacie Lubomír Zaorálek či předseda sociálního výboru Jaroslav Zavadil (všichni ČSSD).

Přiznání jsou politici podle zákona povinni zaslat za uplynulý rok vždy do konce června. Jinak může provinilcům hrozit ve správním řízení až 50tisícová pokuta. Jak ale Právu potvrdili předsedové sněmovního i senátního mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová a Jiří Oberfalzer, všichni zákonodárci svou povinnost splnili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám