Hlavní obsah

Politici nesdílejí Topolánkovy obavy z pádu vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé parlamentních stran si až na výjimky nemyslí, že by současné potíže uvnitř koalice skončily pádem vlády Mirka Topolánka (ODS)m jak uvedl premiér. Zdůvodňovali to nutností uskutečnit reformy, k jejichž prosazení se vládní strany zavázaly.

Článek

Místopředseda ODS Pavel Bém je ve svých soudech mírnější. "Situace je vážná, nikoli však zoufalá," uvedl Bém, podle něhož "reformní vláda nesmí ztratit svůj reformní étos". Místopředseda KDU-ČSL Roman Línek zdůraznil potřebnost reforem, k nimž se vláda zavázala v programovém prohlášení. "Doufám, že se ty emoce zklidní a bude možnost realizovat podstatu toho, co je ve vládním prohlášení," řekl Línek. Poukázal také na to, že kvůli úspěšnosti českého předsednictví EU není možné v týdnech či měsících předtím zásadně měnit vládu.

Místopředseda opoziční ČSSD Petr Vícha si myslí, že i když je vládní koalice nyní velmi vratká a na hodně témat nemá společný názor, zelení a lidovci ustoupí ze svých programových zásad a "nakonec ta vláda ještě nepadne".

Naopak ministr a místopředseda Strany zelených Ondřej Liška s premiérovými důvody pro pád vlády souhlasí. "Každá vláda, která není schopna naplňovat svůj koaliční program, nemá legitimitu," uvedl Liška s tím, že pak by nastal čas pro vyjednávání o jiné vládě nebo vypsání nových voleb. Myslí si nicméně, že k prosazení reforem by se mohlo podařit koaliční většinu obnovit a při jednáních sjednotit pohled koalice na jednotlivé kroky. Záležet ale bude na všech vládních stranách, dodal.

Vládu čeká prosazování reforem u policie, v daních a také ve zdravotnictví, a právě tato oblast v posledních měsících zahýbala jednotou koalice. Tento pátek dvě poslankyně Strany zelených podpořily návrh opoziční ČSSD, který měl bránit změně fakultních nemocnic na akciové společnosti. Neuralgickým bodem je také plán na umístění americké radarové základny v Česku, na který panují rozdílné názory hlavně uvnitř Strany zelených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám