Hlavní obsah

Policisté vyšetřující kauzu ricin ve Sněmovně narazili na odpor. Poslanec ANO odmítl vypovídat

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostory bezpečnostního výboru Sněmovny se tento týden staly mimořádně výslechovou místností kriminálky z Ústí nad Labem. Policisté přijeli vyslechnout poslance výboru pro bezpečnost, kteří jsou podezřelí kvůli úniku informací v kauze údajného ruského agenta s ricinem. K překvapení policistů u jednoho poslance narazili na odpor.

Foto: Novinky.cz s použitím psp.cz

Poslanec Pavel Růžička

Článek

Zákonodárce za hnutí ANO Pavel Růžička totiž odmítl vypovídat, dokud mu policisté nesdělí, který státní zástupce celý případ dozoruje. Ale odpověď nedostal.

„Je divné, že do Sněmovny přijedou policisté, kteří nevědí, jaký státní zástupce kauzu, kterou vyšetřují, dozoruje,“ řekl Růžička Právu. Dodal, že ho k odmítnutí vedla obava, že se znovu dostane do rukou ústecké dohledové státní zástupkyni Ivetě Bollové. Ta totiž dohlížela na případ zastupitelů Postoloprt na Lounsku – jedním z nich byl Růžička –, kteří měli podle obžaloby prodat nevýhodně obecní dům.

Postoloprty žádají po státu pět milionů za poškození pověsti obce

Domácí

„V kauze Postoloprt jsem byl čtyři roky vláčen policisty kriminálky z Ústeckého kraje a soudem osvobozen. Mám proto pochybnosti, aby případ nedozorovala státní zástupkyně Bollová, na kterou ministryně spravedlnosti podala kárnou žalobu a která by byla ve střetu zájmů,“ dodal Růžička. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ale se svou žalobou proti Bollové neuspěla.

Benešová neuspěla u NSS, žalobkyně se neprovinily

Domácí

Růžička poznamenal, že rád přijde podat policistům vysvětlení, ale bude chtít vědět, kdo případ dozoruje. „Pro mě je divné, že vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčova dala kauzu, aby ji řešila kriminálka v Ústí nad Labem, protože to vnímám tak, že to udělala schválně, aby se mi mohli státní zástupci z kauzy Postoloprty pomstít,“ dodal poslanec.

Kdo zprávy vynesl?

Ostatní poslanci z výboru nechtěli vyšetřování komentovat. Na poslance výboru padlo podezření, že neudrželi jazyk za zuby a informace získané na květnovém utajeném jednání výboru od šéfa BIS Michala Koudelky, ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a policejního prezidenta Jana Švejdara vynesli na veřejnost.

Kauza ricin: poslanci čelí podezření z vynášení tajných informací

Domácí

Právě únik utajovaných informací, jak o tom informovalo Právo, vedl šéfa výboru Radka Kotena (SPD) a jeho místopředsedy k podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Smutný příběh nepřátelství a závisti. BIS osvětlila, jak to bylo s případem ricin

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám