Hlavní obsah

Policisté budou trénovat s virtuální postavou. Naučí se sdělovat špatné zprávy

Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, Anežka Zemenová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdělování negativních zpráv, získávání informací od rozrušených osob nebo dokonce komunikace s osobami, které mají sebevražedné myšlenky - do podobných situací se policisté při výkonu služby dostávají běžně. S jejich nácvikem by mohla nově pomoci virtuální realita.

Virtuální realita může pomoct při výcviku policistůVideo: Novinky

 
Článek

Výcvik ve virtuální realitě je určen pro začínající policisty absolvující základní odbornou přípravu. Doposud se na emočně a psychicky náročné situace připravovali tak, že je sehrávali ve skupinkách, kde obě roli sehrávali sami policisté.

„Nikdo nedokáže vždycky přesně zahrát stejnou roli. Virtuální realita by nám to mohla velice zjednodušit a oprostit nás od subjektivních vlivů,“ říká Milan Štěpánek, ředitel Vzdělávacího zařízení Praha Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy.

Na vývoji virtuální reality, která může pomoci s tréninkem modelových situací, pracuje tým vědců z Národního ústavu duševního zdraví v Praze, nizozemské Leidenské univerzity a kreativního studia 3dsense.

Foto: Novinky

Na vývoji aplikace spolupracují vědci, psychologové, i sociologové z Česka i Nizozemska.

„V tuto chvíli jsme vybrali jeden scénář, a to je sdělení vážné zprávy. Je to jeden z nejčastějších komunikačně náročných úkolů, které policisté mají,“ popisuje spoluzakladatel studia 3dsense Jan Hrdlička.

„V takových situacích jednají policisté s lidmi, kteří jsou v extrémních situacích a prožívají extrémní stres,“ vysvětluje Simona Hoskovcová z Asociace psychologů bezpečnostních sborů, která se na vývoji aplikace podílí. „Jako psychologové známe postupy, jak s lidmi jednat, aby se zklidnili. To musí budoucí policisté trénovat a situace si opakovat, aby byli schopni zachovat klid.“

Právě to jim simulace ve virtuální realitě umožňuje. „Policista ve výcviku si nasadí na hlavu 3D brýle a octne se sám v bytě, kde má sdělit závažnou zprávu ženě, například, že její muž zemřel při autonehodě,“ vysvětluje.

Foto: Novinky

Ve virtuální realitě musí policista oznámit závažnou zprávu ženě, kterou vidí před sebou.

Virtuální postava, ke které policista mluví, reaguje na základě předtočených scénářů. Její reakce jsou buď automatické, nebo je určuje lektor. „Pokud reakce policisty byla dobrá, postava se spíš zklidňuje a je schopná tu závažnou zprávu akceptovat. V horším případě jsou reakce postavy výraznější a negativnější,“ objasňuje Hrdlička.

Pohyby virtuálních postav vývojáři tvoří pomocí technologie „motion capture“, kdy pomocí senzorů nahrávají pohyb a mimiku skutečné herečky. Na virtuální kostru pak lze napasovat různé typy lidí, což policistům umožní připravit se na širší škálu možných scénářů. Jinak budou komunikovat se starším mužem, jinak s mladou ženou či dítětem.

Foto: Novinky

Avatar ve virtuální realitě kopíruje pomocí technologie „motion capture” reakce skutečných herců.

Zatím vývojáři ve virtuální realitě připravují scénář sdělení závažné zprávy, do budoucna ho však plánují rozšířit o komunikaci s potenciálním sebevrahem a další náročné situace. „Dovedu si představit i další využití virtuální reality pro účely policejního výcviku. Jsme na počátku, ale předpokládám, že tato věc má velkou budoucnost,“ sdělil Milan Štěpánek. Aktuální projekt by měli policisté začít využívat koncem tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám