Hlavní obsah

Policie řeší trestní oznámení na firmu z Agrofertu kvůli dotacím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pardubická krajská policie se zabývá trestním oznámením na firmu Synthesia ze skupiny Agrofert. Oznámení podalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a týká se dotací z evropského sociálního fondu.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

O tom, že se policie věcí zabývá, jako první informoval server Neovlivní.cz. Ve středu to potvrdila i mluvčí MPSV Barbora Hanousek Eckhardová. „Trestní oznámení na společnost Synthesia bylo ze strany MPSV, jakožto poskytovatele dotace, podáno v souvislosti s realizací projektu z důvodu pochybnosti, zda byly splněny podmínky pro udělení dotace, neboť se v žádosti o finanční podporu objevily nejasnosti, které zatím nebyly relevantně vysvětleny,” sdělila mluvčí.

To, že policie celou věc řeší, potvrdil i Pavel Hochmann z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové, které případ od června dozoruje. „Postoupili jsme věc na krajské policejní ředitelství do Pardubic za účelem prošetření oznámení," řekl Hochmann. Výsledek lze podle něj očekávat za několik měsíců.

„Doba prověřování trestního oznámení záleží na rozsahu a složitosti dané věci. V současnosti nelze říci, za jakou dobu bude oznámení prošetřeno a kdy bude vydáno ve věci meritorní rozhodnutí. Lze to očekávat v řádu měsíců,” řekl Hochmann.

Informace o případu podle Neovlivní.cz zazněla i na jednání senátní komise pro objasnění možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Předseda komise Zdeněk Nytra (za ODS) v souvislosti s vyžádáním dokumentů k nespecifikovaným projektům od ministerstev uvedl, že komise obdržela zatím jeden projekt. „U toho jsme se překvapivě dozvěděli, že tam bylo podáno trestní oznámení a že byl předčasně ukončen," řekl novinářům.

Informaci komisi měla písemně poskytnout náměstkyně MPSV pro evropské fondy Martina Štěpánková. Trestní oznámení podle ní bylo na chemičku podáno letos v červnu pro podezření ze spáchání dotačního podvodu.

Podobnost s Čapím hnízdem

Server iROZHLAS.cz zároveň uvedl, že důvodem podání oznámení jsou „nepravdivé nebo zkreslené údaje” v žádosti o dotaci ve výši téměř dvou milionů korun, kterou MPSV přikleplo firmě před třemi roky. Na případ měla v jednom ze svých auditů upozornit Evropská komise. Projekt byl nakonec kvůli podezřením zastaven a firma dotaci nečerpala.

Okolnosti, kvůli kterým bylo podáno oznámení na firmu Synthesia, jsou podle médií podobné jako v kauze farmy Čapí hnízdo, v níž byl pro podezření z dotačního podvodu stíhán premiér Babiš.

Synthesia jako velký podnik by neměla na dotaci nárok. Angažováním malého zámečnictví se její šance zvýšily a firma dotaci díky tomu získala. Poté, co na případ upozornila Evropská komise, bylo proplacení dotace zastaveno a padlo trestní oznámení.

V kauze Čapí hnízdo pražské městské státní zastupitelství v polovině září stíhání Babiše i dalších obviněných zastavilo. Rozhodnutí je pravomocné. Usnesení ještě může zrušit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám