Hlavní obsah

Policie: Nejde o elektrárnu, ale o klientelistické vazby

Právo, Radim Vaculík

Úterní zásah policistů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) nijak nesouvisí s výstavbou a následným prodejem jihočeské solární elektrárny Ševětín. Pravdivé se naopak ukázaly informace Práva o tom, že se razie týká klientelistických vazeb mezi vysokými policejními důstojníky, politiky a podnikateli na Olomoucku. Redakci to ve středu potvrdil šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

„Ševětína se to vůbec netýká, nevím, kdo na to přišel, ale docela nás to pobavilo. Ano, jasně že jde o klientelistické vazby. Trochu to už popsal v úterý policejní prezident (Tomáš Tuhý),“ řekl Právu Šlachta.

S informací, že se kauza může týkat jihočeské solární elektrárny Ševětín, přišla v úterý Česká televize (ČT).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tuhý na krátké tiskové konferenci uvedl, že podle důvodného podezření docházelo k protiprávnímu korupčnímu jednání, ale také ke zneužití pravomoci úřední osoby.

„Tímto samozřejmě potvrzuji i to, že mimo jiné byly úkony ÚOOZ zaměřeny také na prostory Policie ČR, a to konkrétně v jednom z krajských ředitelství a také v jednom útvaru s celorepublikovou působností, který spadá pod policejní prezidium,“ nastínil v úterý policejní prezident.

Podle vyjádření Šlachty nadále platí, že policie nikoho dosud neobvinila, jeho mluvčí Pavel Hanták upřesnil, že v průběhu úterka a středy průběžně po podání vysvětlení odešlo několik lidí, nicméně „zájmové osoby“ jsou prý stále zadrženy.

Stále hledají důkazy

Detektivové nadále na případu druhým dnem nepřetržitě pracují, ať už jde o výslechy podezřelých či svědků, ale i další či opakované domovní prohlídky. I proto o možném obvinění někoho ze zadržených zatím nerozhodli.

„Bude se to natahovat i po celou dnešní (středeční) noc, další informace budou nejdříve zítra. Protahuje se to kvůli domovním prohlídkám, které stále probíhají a pořád je doděláváme,“ doplnil Šlachta s tím, že než padne nějaké rozhodnutí, je potřeba zkompletovat veškeré důkazy.

Mezi těmi, koho kriminalisté z ÚOOZ zadrželi, jsou mimo jiné podle informací Práva náměstek olomoucké krajské policie Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je obchodním partnerem a přítelem někdejšího ministra vnitra za ODS Ivana Langera. Toho už policie po několikahodinových domovních prohlídkách v Praze a Olomouci i následném výslechu propustila. Jeho role v případu zatím není zcela zřejmá, nicméně ani on obviněn nebyl.

Dalšími, pro koho si detektivové podle médií v úterý přišli a vyslýchají je, jsou například olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), šéf tamní pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáš Uličný, vedoucí hospodářské kriminálky olomoucké policie Radek Petrůj a ředitel celorepublikové kriminálky Milan Pospíšek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám