Hlavní obsah

Policie na poslance Roznera nemůže, Sněmovna ho nevydala

Novinky, ren
Aktualizováno

Poslanec Miloslav Rozner (SPD) zatím nebude moci být stíhán za svá slova o neexistujícím pseudokoncentráku. Sněmovna se ve středu rozhodla nevydat jej policii ke stíhání. Pro vydání hlasovalo 42 poslanců z řad pirátů, TOP 09, lidovců i ČSSD, proti bylo 88 poslanců z SPD, KSČM, ANO i část ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Rozner (SPD)

Článek

Policisté chtěli Roznera stíhat pro podezření z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

Nejsem takový odborník na kulturu jako třeba exministr Herman, ale bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku
Výrok poslance Miloslava Roznera z 9. 12. 2017

Problematická slova poslanec pronesl v souvislosti s koncentračním táborem v Letech u Písku, v němž byli za války internováni Romové.

Rozner se zpětně hájil tím, že mu šlo především o upozornění na vysokou cenu, kterou stát plánoval vynaložit za odkup a následnou likvidaci vepřína v Letech u Písku, kde chce udělat památník.

V táboře zemřelo 327 Romů, další v Osvětimi
Podle historiků vznikl tábor v Letech v roce 1940 nejdříve jako kárný pracovní pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. V roce 1942 se tábor změnil na sběrný tábor pro Romy. Prošlo jím 1308 romských mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo, přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Nacisté podle odhadů odborníků vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.

Černochová: Hloupý výrok není trestným činem

Roznerovo vydání nedoporučil ani sněmovní mandátový a imunitní výbor. Například poslankyně za ODS Jana Černochová zdůraznila, že pro vydání hlasovat nebude, protože nešlo podle ní o výrok, který by popíral genocidu, ale o „blábolení“.

„Jednoduchost a hloupý výrok nejsou trestným činem. Výrok kolegy Roznera ve vztahu ke koncentračnímu táboru v Letech byl mimořádnou hloupostí. Zdůrazňuji, že se s ním v žádném případě neztotožňuji. Poslanec Rozner jej ale pronesl na uzavřeném stranickém jednání,“ řekla Černochová.

Pekarová: Jde o popírání holokaustu

Naopak třeba poslanci za ČSSD a TOP 09 i přes souhlas s některými výroky Černochové hlasovali pro jeho vydání. Sněmovna podle nich nemá suplovat soud a řešit, zda došlo k porušení zákona.

„Výrok je naprosto nepřípustný a popírání holokaustu podle mého názoru se tím projevit určitě dalo a já to tak také vnímám,” uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Místopředseda za ČSSD Ondřej Veselý řekl, že by se hlasováním měl celý problém ukončit a Rozner by se měl hlavně omluvit přímo pozůstalým po obětech.

Rozner koncem roku 2017 na jednání SPD řekl: „Ano, nejsem takový odborník na kulturu jako třeba pan exministr Herman, ale bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku.“ Narážel tím na odkup vepřína, o němž tehdy rozhodla vláda.

Kvůli výroku se na policii sešlo několik trestních oznámení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám