Hlavní obsah

Policejní kontroly na hranicích uzavřených okresů budou namátkové

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie se ve čtvrtek vyjádřila k přijatým opatřením, která omezí volný pohyb ve třech okresech. Vláda rozhodla kvůli epidemii o izolaci okresů Sokolov, Cheb a Trutnov. Na tiskové konferenci vystoupil 1. náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek, který oznámil, že kontroly budou namátkové.

Mimořádný tiskový brífink Policie ČR - Policejní kontroly na hranicích uzavřených okresů budou namátkovéVideo: Novinky

 
Článek

„Smyslem opatření je omezit mobilitu mezi těmito třemi postiženými okresy. Pochopení bude mít policie a doufám, že stejné pochopení budou mít i občané,” uvedl Vondrášek, který požádal, aby se lidé nesnažili zneužívat výjimky.

„Není to hermetické uzavření okresů,“ uvedl Vondrášek s tím, že policie nebude za současného stavu schopna uhlídat polní cesty.

Na Karlovarsku bude 44 stanovišť, kde bude sloužit 300 policistů, v okolí Trutnova bude 36 stanovišť s 280 policisty.

Policista bude muset věřit

Podle Vondráška je v usnesení 11 výjimek. Připomněl, že lidé budou muset doložit „důvodnost výjimek”. „Policista bude muset občanům věřit,” uvedl s tím, že policista si případně bude moci tvrzení ověřit, ať už na základě místní znalosti, nebo databází. Občany vyzval, aby cestovali přes hranice okresů jen v případě, že to bude nezbytně nutné.

Prozatím budou policisté hlídkovat do konce nouzového stavu, který končí v neděli. Opatření mají připraveno na čtyři dny. Vondrášek uvedl, že zatím není jasné, zda by se dalo opatření „přepsat“ dle dikce zákona o ochraně veřejného zdraví.

Policisté budou nasazeni ze všech krajů. V případě potřeby by mohla být později využita i vojenská policie.

Vláda uzavře tři okresy

Domácí

Vláda rozhodla o omezení pohybu z nejpostiženějších okresů a do nich. Na dodržování opatření budou dohlížet stovky policistů, kteří budou kontrolovat oprávněnost cest.

Opatření začne platit o půlnoci a vláda s ním počítá až do ukončení nouzového stavu. O jeho prodloužení budou rozhodovat poslanci.

Počítejte s kontrolami a buďte zodpovědní, apeluje hejtman zavřeného kraje

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám