Hlavní obsah

Policie chce vydat Čunka kvůli údajnému uplácení

PRAHA

Policie požádala Senát o vydání předsedy KDU-ČSL a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka k trestnímu stíhání. Podle senátního zdroje Práva obeznámeného s případem policie vyšetřuje Čunkovo údajné přijetí půlmiliónového úplatku v únoru 2002. Čunek obvinění z korupce odmítá.

Článek

Čunkovi by v případě prokázání viny hrozilo až osm let vězení. Úplatek ve výši půl miliónu korun měl Čunek údajně obdržet od jedné vsetínské firmy, uvedla dříve Mladá fronta Dnes.

Tajemnice mandátového a imunitního výboru Dana Šedivá řekla Novinkám, že senátoři se seznámí se žádostí na středečním jednání.

"Samotné projednání žádosti bude na programu 24. ledna na čtvrté schůzi mandátového a imunitního výboru," řekla Šedivá.

Čunek sám požádá o zbavení imunity

Čunek řekl Právu, že sám požádá mandátní a imunitní výbor Senátu, aby ho zbavil imunity. Policie ho prý zatím kontaktovala v pěti případech ze zhruba 16 trestních oznámení. Podle nich se měl dopustit například sexuálního obtěžování, přetěžování CCS karty v době, kdy byl vsetínským starostou, nebo obohacování se na charitativních darech.

"Všechno je to nesmysl," řekl Právu Čunek s tím, že o údajném půlmiliónovém úplatku, kvůli kterému ho policie vyšetřuje, nic neví. Domnívá se ale, že všechna obvinění pocházejí od jeho bývalé sekretářky. Ta ho dříve obvinila ze sexuálního obtěžování. To Čunek odmítl a na ženu podal trestní oznámení. K jeho domněnce prý přispělo, že policie disponuje fotokopiemi dokumentů z jeho kanceláře.

Další zveřejněný skandál těsně před politickou událostí

Jiří Čunek zastává post ministra pro místní rozvoj v trojkoaličním kabinetu premiéra Mirka Topolánka (ODS), který v pátek předstoupí před Sněmovnu se žádostí o důvěru.

Není to poprvé, co se závažné podezření politika objevilo pár dní před důležitou politickou událostí. Vloni těsně před červnovými sněmovními volbami přišel šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice se zprávou o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Podle zprávy se někteří politici z ČSSD měli snažit ovlivňovat vyšetřování některých kauz.

Před podzimními senátními a komunálními volbami zase policie zatkla a poté obvinila tři lidi podezřelé z vydírání a zneužití prostředků z fondů EU a státního rozpočtu. Bývalý šéf kabinetů premiérů Stanislava Grosse (ČSSD) a Jiřího Paroubka (ČSSD) Zdeněk Doležel, úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka a starosta Budišova Ladislav Péťa (ČSSD) podle vyšetřovatelů nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku v Budišově na Třebíčsku tak, aby si mohli rozdělit zhruba 30 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám