Hlavní obsah

Policejní exprezident Husák dostal prověrku i přes odpor BIS

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

Je bývalý policejní prezident Vladislav Husák spolehlivý natolik, aby mohl stát v čele policie? Důstojníci Bezpečnostní informační služby (BIS) to prověřovali téměř dva roky a přišli přitom na závažné podezření, totiž že policejní šéf údajně vynášel citlivé informace na „druhý břeh“.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladislav Husák

Článek

Husák kvůli tomu loni rezignoval a vypadalo to, že prověrku na stupeň přísně tajné nemůže od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nikdy dostat. Ostatně sama BIS mu to podle zjištění Práva nedoporučila.

Teď je ale všechno jinak, Husák ji má v kapse a mluví o satisfakci. „Jsem samozřejmě rád, že to takto dopadlo. Po všech těch spekulacích je to pro mě určité zadostiučinění,“ řekl Právu Husák.

Na nejvyšší post u policie rezignoval loni koncem března. Z BIS tehdy totiž unikly informace, že Husák čelí podezření ze zapletení do korupční aféry biolíh. Její aktéry měl údajně varovat před chystaným zatýkáním. Podle zjištění Práva navíc tajné služby prověřovaly i další dvě podobná podezření.

Podle jednoho měl Husák koncem roku 2005 vyzradit novináři tajnou informaci o ruském špiónovi a hovořit o jeho kontaktech v policejních kruzích. Zpravodajci se také zajímali o Husákovu blízkou přítelkyni a bývalou pracovnici kanceláře ministra vnitra Jitku Mitiskovou. Z odposlechů, které policie provedla v souvislosti s vyšetřováním smrti kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, totiž vyplynulo, že Mitisková měla přes prostředníka varovat bývalého ředitele úřadu ministra vnitra Pavla Přibyla, že ho policie odposlouchává.

Expert: osvědčení mohl vydat jen kaskadér

Husák všechna obvinění loni razantně odmítl jako ničím nepodložené spekulace. Z čela policie tehdy odešel podle svých slov kvůli tomu, aby jí neškodil. Celou věc pak prověřovala Inspekce ministra vnitra, ale žádné z obvinění se podle ní neprokázalo.

Důstojníci BIS ale podle všeho na svých podezřeních trvali a na NBÚ podle dobře informovaného zdroje poslali výsledky svého šetření s jednoznačným závěrem: prověrku nevydávat. To se přitom nestává příliš často, většinou agenti tajné služby své závěry takto jednoznačně neformulují.

„Když už je tam takové doporučení, tak to podezření muselo být podepřené pádnými důkazy. Závěry tajné služby sice nejsou pro úřad závazné, ale pokud osvědčení i přes takové jednoznačné doporučení NBÚ vydá, je ředitel poněkud kaskadér,“ řekl k tomu Právu bezpečnostní expert obeznámený s chodem NBÚ, který si nepřál být jmenován.

Vladislav Husák

Vladislav Husák se narodil v říjnu 1965. U policie, dříve Sboru národní bezpečnosti, pracuje od roku 1985. V roce 1997 ukončil bakalářské studium na Policejní akademii. Vysokoškolské studium na téže škole úspěšně završil státní zkouškou po magisterském studiu v roce 2002.

V prosinci 2002 zvítězil ve výběrovém řízení a stal se náměstkem policejního prezidenta. 17. srpna 2005 byl pověřen výkonem funkce policejního prezidenta. Ve funkci ho vláda potvrdila 21. září téhož roku.

V březnu 2007 na funkci rezignoval kvůli podezření, že novináři vyzradil tajné informace.

Husák o prověrku na stupeň přísně tajné pořádal na podzim 2005 poté, co se stal policejním prezidentem. Na tuto vrcholnou funkci je totiž nejpřísnější prověření, při kterém tajné služby mohou sáhnout i k odposlechům nebo ke sledování, zákonem předepsané. Husák po své rezignaci začal pracovat jako zástupce ředitele transformující se cizinecké policie. Prověrku dostal loni v říjnu.

Reklama

Související články

Husák naznačil, že uvažuje o rezignaci

Policejní prezident Vladislav Husák na čtvrtečním jednání bezpečnostního výboru Sněmovny řekl, že je ochoten uvažovat o tom, že odstoupí. Buď to rozhodne...

Policejní prezident Husák končí ve funkci

Policejní prezident Vladislav Husák v pátek rezignoval na svou funkci. Dostal se do středu pozornosti ve spojení s kauzou biolíh nebo s úniky citlivých...

Výběr článků

Načítám