Hlavní obsah

Pokuty neplaťte, v klidu odjeďte, lákal portál řidiče na beztrestnost

Právo, Milan Vojtek

Krátké trvání měl další webový portál lákající řidiče na beztrestnost a ochranu před pokutami. Po několika dnech trvání je nedostupný. Pro řidiče ale byly jeho pokyny nebezpečné. Směřovaly je do většího maléru, než by byl samotný přestupek.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nesouhlaste s přestupkem, nic nepodepisujte, neplaťte pokutu a z místa přestupku pak klidně odjeďte. Tak radil portál bezpokut.com pachatelům přestupků. Současně jim nabízel ochranu před postihem. Jenže kontaktní brněnská adresa neexistuje.

Sen o beztrestnosti na cestách měl svou cenu, 2290 korun ročně byla sazba za ochranu před pokutami, vyjma řešení nehod či řízení vozidel, na která dotyčný nevlastní řidičské oprávnění.

Balíček Pokuty Plus za 3990 Kč sliboval beztrestnost i u přestupků pod vlivem alkoholu a návykových látek, ochranu před důsledkem odmítnutí dechové či krevní zkoušky či beztrestné parkování na místech pro invalidy. Stačilo pak jen nesouhlasit s policií, odmítnout zkoušku na alkohol či drogy.

Přestupek měl být vyřešen ve správním řízení, motorista by odjel bez úhrady pokuty či vydání řidičského průkazu. Pak stačilo předvolání ke správnímu řízení naskenovat a odeslat na e-mail prestupky@bezpokut.com, další by zajistili právníci společnosti.

„Úspěšnost našich právních zástupců je dle našich doposud řešených přestupků 99 procent. V ojedinělých případech se může stát, že naši právní zástupci nebudou přestupek schopni vyřešit. V tomto případě garantujeme, že udělenou pokutu uhradíme v plné její výši a v případě přidělení trestných bodů Vám uhradíme 2500 Kč za každý trestný bod,“ tvrdil portál.

Sídlí v londýnském obchodním centru

Má to ale několik háčků. Odkaz na internetové stránky bezpokut.net končil přesměrováním na web bezpokut.com. Podivná čeština na něm mohla mnoho zájemců o jeho služby zarazit: „Řešíme za Vás pouze přestupky spáchané až po obendání a zaplacení jednoho z našich produktů. Přestupky, kerých jste se dopustili před touto dobou se na naše služby nevztahují.“ (přesná citace z webu)

Prověření uvedených kontaktů redakcí Práva přineslo několik zjištění. Na písemný dotaz nikdo z firmy neodpověděl. Londýnská adresa je shodná s velkým nákupním centrem, kde ale přehled sídlících společností firmu Offences Solution Ltd. neuvádí.

Řešení přestupku nikoliv v blokovém, nýbrž ve správním řízení je právo každého.
mluvčí policie

České zastoupení je v Brně. Na Marii Vichrovou, uvedenou na stránce, neexistuje telefonní kontakt, adresa rovněž neodpovídá reálnému domu. Peníze by tak nejspíš putovaly do neznáma a silničním pirátům by se nedostalo požadované jistoty ochrany.

„Vzhledem k částce by se jednalo ze strany inkasujícího o přestupkové jednání. Je to méně, než je pětitisícová hranice trestného činu. Pokud by neuspokojených klientů bylo více, změnil by se právní pohled na věc,“ řekl Právu oslovený právník. Neposkytnutí služby by zkomplikovalo život jedině provinilci. Z přestupku by se zodpovídal řidič, případně provozovatel vozidla.

„Postih by byl ve správním řízení zřejmě vyšší,“ dodal právník. Předložit řidičský průkaz je řidič povinen i při rutinní kontrole a těžko by se s policistou přetahoval, že jej chce zpět. Naopak, nejspíše by byl předveden na policejní služebnu ke zjištění totožnosti.

Řeší vše na místě

Že je postih za přestupek při vyřešení na místě obvykle nižší než ve správním řízení, potvrzuje mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

„Policie ČR přestupky řeší na místě v blokovém řízení, pokud to zákon umožňuje, přestupce s projednáním v blokovém řízení souhlasí a je ochoten pokutu zaplatit,“ uvedl. Při nesplnění těchto podmínek rozhoduje správní orgán obce s rozšířenou působností.

„Řešení přestupku nikoliv v blokovém, nýbrž ve správním řízení je právo každého. Zpravidla je však ve správním řízení stanovena možnost vyšší sankce,“ připomněl mluvčí.

Ochranu, jakési pojištění před pokutami, u nás nabízelo hned několik společností, které pak řidiče zastupují ve správním řízení. Obvykle je jejich filozofií prodlužování správního řízení, než uplyne doba, v níž lze přestupek podle zákona řešit. Třeba zřízením doručovací adresy v exotické zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám