Hlavní obsah

Pokuta žene ČSSD do dluhu půl miliardy

Právo, Karolina Brožová

Propouštění zaměstnanců, prodej majetku nebo snížení nákladů na kampaň. Nebo všechno dohromady? ČSSD hledá 337 miliónů korun, které po šestnáctiletém sporu a čtvrtečním pravomocném rozhodnutí Městského soudu v Praze musí zaplatit Zdeňku Altnerovi, jenž pro ni kdysi vysoudil Lidový dům.

Článek

Pokud si tuto sumu půjčí, bude dlužit zase půl miliardy korun, stejně jako před šesti lety. Část dluhu se jí podařilo umořit, ale i tak nyní dluží 206 miliónů.

Podle prvního místopředsedy Milana Chovance, předsedy Ústřední kontrolní komise ČSSD Romana Váni i šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka strana nejspíš požádá nějakou banku o úvěr a omezí provozní výdaje – třeba na zahraničních cestách.

Viděl by to na úvěr

„Spíš bych to viděl na bankovní úvěr. Asi nebude problém ho získat,“ řekl Právu Váňa. Už na čtvrtečním mimořádném jednání se grémium prý zamyslelo, zda neprodat nějaký majetek. Podle výroční zprávy z loňského roku má strana jen v pozemcích asi 132 miliónů korun a ve stavbách dalších 404 miliónů. „Bylo by to asi nerozumné, protože majetek vynáší,“ řekl Právu Váňa.

Na otázku, zda ČSSD reálně hrozí, že bude muset omezit náklady na kampaň pro podzimní volby do krajů a Senátu, odpověděl: „Možné je úplně cokoliv, je to otevřené.“

Šéf Asociace krajů a člen grémia Michal Hašek Váňova slova potvrdil. „Zpracovávají se alternativy možného řešení, o kterých rozhodne vedení strany. Nemyslím si osobně, že bychom se měli a museli nutně zbavovat majetku strany. Ten přináší výnosy, které budeme potřebovat pro ekonomické zajištění ČSSD i v budoucích letech,“ napsal Právu.

Rovněž Sklenák či Chovanec považují úvěr za nejschůdnější řešení. „Soc. dem. má rozsáhlý majetek. Nahrává nám i fakt, že úrokové sazby jsou nízko, tudíž peníze se dají sehnat levně,“ řekl Chovanec.

Bylo by nerozumné prodávat majetek, protože vynáší
Roman Váňa, šéf kontrolní komise

Místopředseda pro hospodaření Martin Starec má do středy navrhnout možná řešení. To už má být zpět premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, jenž je nyní pracovně v USA.

Méně cestovat? To vůbec nestačí

Vysoké výdaje má soc. dem. za mzdy a s tím související sociální pojištění – 47,6 a 16,2 miliónu.

„Nechci předjímat, zda bude ČSSD muset propouštět. Ale řekl bych spíš, že se budeme snažit spořit na provozních výdajích. Přispíváme do různých organizací. Jen za členství v mezinárodních organizacích platíme velké peníze. Vysíláme lidi na jednání do zahraničí, to se také určitě omezí,“ řekl Právu Váňa.

To jsou ale jen „drobné“ proti výši závazku. Podle výroční zprávy ČSSD za rok 2015 vydala na cestovné a za reprezentaci celkově 2,7 miliónu. Za příspěvky utratila 1,3 miliónu a za dary další čtyři milióny.

Sobotka: Čelili jsme už větším ohrožením

Spor mezi ČSSD a Altnerem začal v roce 1997, kdy uzavřeli smlouvu o právní pomoci s tím, že za pomoc bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu. Nyní musí soc. dem. Altnerovi zaplatit 18,5 miliónu i smluvní pokutu, která šplhá na zhruba 317 miliónů. Penále z dlužné částky se totiž od roku 2000 do verdiktu soudu zvedlo každý den o 0,3 procenta.

Jak se soc. dem. shodují, stranu suma nepoloží. „Ve 138leté historii strany jsme už museli čelit mnohem větším rizikům a ohrožením, přesto je soc. dem. dokázali pokaždé zvládnout a o to budeme s podporou našich členů a sympatizantů usilovat i nyní,“ vzkázal Sobotka z USA.

„Šetříme od nástupu Bohuslava Sobotky, budeme pokračovat. Částka je sice veliká, ale ne likvidační. Je nepříjemná, ale zvládneme to,“ uvedl Chovanec.

„S panem premiérem jsme mluvili po telefonu, je tam absolutní shoda. Soc. dem. platí své dluhy, cítíme se vázáni rozhodnutím nezávislého soudu, byť já osobně mám pochybnosti o době, kdy došlo k rozsudku, a hlavně si myslím, že pan Altner v té věci obstruoval. Tím, že prodlužoval čas, si vymohl větší částku – z osmnácti melounů je skoro 340,“ uvedl Chovanec.

Délku soudního procesu zkritizoval i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). „Nechci vyvolávat podezření, že se snažím ovlivňovat rozhodování soudů. Ale faktem je, že 16 let je doba, kterou by proces trvat neměl. Je otázka, nakolik to způsobili účastníci, nebo jeden z účastníků sám,“ uvedl.

Zkusí sjednat splátky?

Podle zákona by strana měla zaplatit dlužnou částku do tří dnů od obdržení písemného rozsudku. Ten soud obvykle vyhotoví do třiceti dnů, ale tentokrát se čeká už zkraje týdne. Cesty, jak vyplacení 300 miliónů pozdržet, však podle advokáta a exnáměstka ministerstva spravedlnosti Františka Korbela existují.

„Nejvyšší soud může přiznat odklad na požádání. Samo o sobě však dovolání k Nejvyššímu soudu odkladný účinek nemá,“ řekl Právu.

ČSSD by také mohla domluvit splátky. Vyplácení sumy by ČSSD mohla zdržet i tím, že ji neuhradí, a druhou stranu tak donutí k podání návrhu na exekuci, což ale může být riskantní.

„V rámci exekuce lze žádat o odklad exekuce okresní soud. ČSSD by pak mohla argumentovat třeba tím, že probíhá dovolání u Nejvyššího soudu. Ale takový odklad musí mít pádné důvody, není to běžné,“ dodal Korbel.

Reklama

Výběr článků

Načítám