Hlavní obsah

Pokuta Volnému 3000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice Prahy 1 uložila bývalému poslanci Lubomíru Volnému (dříve SPD) zaplatit 3000 korun za červencový incident, kdy ho ze sálu Sněmovny musela vyvést policejní ochranná služba.

Rozbitý řečnický pult ve SněmovněVideo: psp.cz

 
Článek

O pokutě informoval server Seznam Zprávy. Volný tehdy odmítal opustit řečnický pult, i když ve vyhrazených pěti minutách neřekl nic k projednávanému zákonu o hlasování v koronavirové karanténě při říjnových volbách do dolní komory. V nich se jeho Volný blok do Sněmovny nedostal.

„Rozhodnutí o správním trestu bylo doručeno účastníkovi, bývalému poslanci panu Volnému. Nyní se čeká, zda uplatní opravné prostředky,” uvedl Martin Šebesta z tiskového oddělení Městského úřadu Prahy 1.

Výši sankce serveru sdělil Volný. Pokuta podle něj činí 2000 korun a 1000 korun by měl navíc zaplatit za průběh správního řízení. „Zatím jsem se ale nerozhodl, jestli to zaplatím, nebo se odvolám,” dodal bývalý poslanec.

Volného ze sálu Sněmovny vyvedla 7. července policejní ochranná služba s použitím donucovacích prostředků. Schůze Sněmovny byla kvůli tomu na několik desítek minut přerušena stejně jako obrazový přenos z jejího jednání, aby vyvedení Volného nesnímaly kamery. Na záběrech z obnoveného přenosu bylo vidět, jak sněmovní technici musejí připevnit částečně uvolněnou desku s mikrofony. Řečniště bylo vydezinfikováno kvůli tomu, že poslanec se v jeho prostoru pohyboval bez ochrany nosu a úst.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Volný ve Sněmovně

Volný a jeho kolega Marian Bojko ve Sněmovně odmítali „z občanských a politických důvodů” nosit ochranu úst a nosu zavedenou kvůli koronaviru. Řídící schůzí minulé Sněmovny oba pravidelně napomínali.

Při jedné z lednových schůzí se Volný dostal do fyzické potyčky s předsedajícím schůze Tomášem Hanzelem (ČSSD), který po varováních vypnul Volnému mikrofon se zdůvodněním, že nemluví k tématu. Po strkanici Volný místo v doprovodu policejní ochranné služby opustil. Sněmovní mandátový a imunitní výbor za to Volnému uložil zaplatit pokutu ve výši jednoho měsíčního poslaneckého platu, tedy zhruba 90 800 korun. Volného a Bojka ze sálu vyvedla policejní ochranná služba také v únoru.

Lednová potyčka v Poslanecké sněmovněVideo: Česká televize ČT24

Reklama

Výběr článků

Načítám