Hlavní obsah

Pokud Chovanec podepíše reorganizaci policie, měl by podle Babiše rezignovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskovém brífinku prohlásil, že pokud ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po úterním zasedání bezpečnostní rady státu podpisem stvrdí reorganizaci policie, měl by rezignovat, protože tím poruší koaliční dohodu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci k aktuální situaci ve vládní koalici

Článek

Oproti svému předchozímu tvrzení Babiš zároveň potvrdil, že na bezpečnostní radu, jejímž je členem, přijde, ale jen v případě, že na ní budou pozváni také policejní prezident Tomáš Tuhý, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a odstupující šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Babiš, který na rozdíl od vicepremiéra Pavla Bělobrádka a ministra vnitra Milana Chovance pozvání do Otázek Václava Moravce odmítl, se na mimořádné tiskové konferenci obul do svých koaličních partnerů.

Změny v policejní struktuře policejních složek podle svých slov považuje za zástěrku, jak rozprášit Šlachtův elitní policejní útvar a zamezit vyšetřování citlivých korupčních kauz.

"My tohle nechceme tolerovat, a proto křičíme," reagoval Babiš na námitky, proč kvůli policii vyvolává v koalici napětí a zasahuje do věcí, které mu nepřísluší.

Chtějí nás vystrnadit z vlády

Babiš řekl také to, že by si všichni přáli odchod ANO z vlády, jeho hnutí to ale neudělá.

„Tady se organizuje hon na mě a na hnutí ANO... Nevidím důvod, proč bychom měli odcházet z vlády,“ řekl vicepremiér a dodal, že je před jeho ministry ještě mnoho práce.

„Kalousek se těší, že podpoří menšinovou vládu ČSSD a KDU-ČSL,“ dodal ještě Babiš s tím, že se proti jeho straně ostatní parlamentní strany spikly.

Sobotka pro personální změny nevidí důvod

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se ministra vnitra a svého prvního zástupce v soc. dem. Chovance i policejních špiček zastal. „K personálním změnám v čele policie či ministerstva vnitra nevidím žádný důvod,“ napsal Právu z Francie.

Sobotka zopakoval, že organizační změny v policii jsou plně v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra a že by to v právním státě všichni měli respektovat.

„Jsem rád, že koaliční partner změnil názor a že na jednání Bezpečnostní rady státu přijde. Koneckonců pro ministry je to povinnost a součást jejich práce. K personálním změnám v čele policie či ministerstva vnitra nevidím žádný důvod,“ reagoval pro Právo Sobotka.

ANO by podle něj „mělo přestat s volební kampaní a zejména by mělo ukončit útoky na nezávislost policie“. Koalice musí fungovat, jiná alternativa stabilní vlády tu není, uvedl premiér. „Uvítal bych proto, kdyby se ministři za ANO přestali vymezovat vůči koalici a raději se soustředili na řešení vlastních problémů, mají jich dost a dost.“

Reklama

Výběr článků

Načítám