Hlavní obsah

Pokud Babiš nesestaví vládu do konce roku, nestihne udělat průvan na úřadech

Právo, Karolina Brodničková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ANO Andrej Babiš má ke spěchu na sestavení vlády ještě jeden důvod, o kterém se dosud příliš nehovořilo. Jsou jím případné zásadní změny ministerských náměstků a dalších úředníků. Pokud je nestihne udělat do konce roku, bude moci provést jen kosmetické změny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

Služební zákon by měl sice nové vládě zabránit, aby překopala resorty k obrazu svému a vyházela nepohodlné úředníky, jenže i tato norma má své mezery. Podle náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého by příští vláda mohla změny v úřadech provést ještě letos, další příležitost se jí totiž naskytne zase příští rok.

Zákon se nevztahuje na tzv. politické náměstky, tedy náměstky členů vlády, kteří mají kompetenci ministry zastupovat. Ty si může každý ministr vybrat a odvolat podle svého.

Odborné náměstky noví ministři měnit metodou „kus za kus“ ale nesmějí.

„Z důvodu systemizace jim může být zrušeno místo. Kupříkladu když se zruší dvě sekce a namísto toho je jen jedna, tak se zruší obě pracovní místa a výběrovým řízením se obsadí nové sekční místo,“ popsal Právu postup Postránecký.

Straníci v resortech

Systemizace, kterou schvaluje vláda vždy koncem roku na rok příští, neřeší odvolávání náměstků, ale počet služebních míst v úřadech. Končící vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila systemizaci bez větších změn minulý týden.

„Pro změnu systemizace musejí být důvody. Rozhodně nelze vyměnit představeného kvůli tomu, že se například změní název jeho pozice,“ řekl Postránecký. Pokud bude nová vláda ustanovena ještě letos, může změny v systemizaci na příští rok provést.

Pokud vznikne až po Novém roce, bude moci provést jen změny dílčí. „Například když se zavede nová agenda, mohou vzniknout nové útvary, které povedou ke zvýšení počtu míst, nikoli však k jejich redukci,“ dodal.

Obrana je poměrně nepolitická a já budu rád dál dělat, co dělám
Jakub Landovský (ČSSD)

Nová vláda se tak zřejmě bude muset smířit s tím, že na vysokých pozicích jejích ministerstev sedí členové jiných stran. Například na školství vede sekci pro vzdělávání bývalý poslanec za ČSSD a učitelský odborář Václav Pícl. Na ministerstvu práce vede sekci rodinné a sociální politiky Zuzana Jentschke Stöcklová, která je zároveň předsedkyní Oranžového klubu ČSSD.

Náměstkyní pro řízení sekce živého umění na ministerstvu kultury je Kateřina Kalistová, která je členkou ČSSD a kandidovala za ni v roce 2014 do Evropského parlamentu. Na ministerstvu průmyslu vede sekci stavebnictví Jiří Koliba z KDU-ČSL.

Náměstek ministra obrany pro obrannou politiku Jakub Landovský počítá s tím, že bude jako odborný náměstek pracovat i za nové vlády. „Obrana je poměrně nepolitická a já budu rád dál dělat, co dělám,“ řekl Právu. Podle něj by nemělo vadit, že je členem ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Landovský chce být stále náměstkem ministra obrany.

„Nevystupuji na ministerstvu jako proponent strany, protože jsem státní úředník, který složil přísahu a nemá stranické úmysly,“ dodal.

Náměstci mohou být i odvoláni

Náměstci nebo vedoucí zaměstnanci mohou být i odvoláni. Služební zákon hovoří o několika důvodech, podle kterých to ministr může učinit: došlo ke zrušení místa nebo úředník dosahoval nevyhovujících výsledků, přestal být zdravotně způsobilý, ztratil bezpečnostní prověrku, byl zproštěn výkonu služby kvůli vazbě nebo se dopustil závažného kárného provinění. Na vlastní žádost pochopitelně může vedoucí úředník či náměstek odejít ze služby sám.

Před rokem vláda posvětila zrušení dvou pracovních míst, o což krátce po svém jmenování požádal ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Odvolání náměstkyň Lenky Ptáčkové Melicharové a Lenky Taie Kolaříkové zdůvodnil příliš vysokým počtem odborných náměstků, kterých zdědil osm.

Kolaříková podala v říjnu žalobu na stát a tvrdí, že ji Ludvík odvolal v rozporu se služebním zákonem. Zároveň požaduje dorovnání platu, neboť jako referentka bere půlku toho, co brala kdysi jako náměstkyně.

Anketa

Je podle vás správné, že nová vláda vždy mění náměstky či úředníky?
Ano
35,6 %
Ne
64,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3737 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám