Hlavní obsah

Podpisy jsme počítali správně, stojí si za svým ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra nadále odmítá, že by jeho způsob výpočtu neplatných podpisů v boji o Hrad byl zásadně chybný. Čtvrteční rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který mu nařídil zaregistrovat předsedkyni Suverenity Janu Bobošíkovou, však respektuje. Řekl to ředitel odboru odpovědného za registraci prezidentských kandidátů Václav Henych.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych

Článek

Soud přitom ve čtvrtek uvedl, že postup, kdy ministerstvo sčítalo chybovost ve dvou kontrolních vzorcích, místo aby ji zprůměrovalo, byl nesprávný.

Podle Henycha se ale soud pouze přiklonil k jinému typu výpočtu, než zvolilo vnitro. Trvá však na tom, že oba způsoby výpočtu neplatných hlasů bylo možné použít. "Nejvyšší správní soud se přiklonil k jinému výkladu, já jeho právo nebudu nikdy zpochybňovat. Ano, takto to rozhodl, tak to tak uděláme. Ale určitě bych se bránil tomu, že to byla zásadní chyba," komentoval to Henych.

Vnitro nyní podle Henycha urychleně zajistí registraci Bobošíkové a také to, aby v pátek byla vylosována čísla pro jednotlivé kandidáty. Poté budou uchazeči vyzváni ke kontrole údajů na volebních lístcích, které bude vnitro následně tisknout. "Pro nás je v tuto chvíli priorita zabezpečení lednových voleb prezidenta," dodal Henych.

Reklama

Výběr článků

Načítám