Hlavní obsah

Podnikatelé, herec i profesoři. Přežije ANO jako strana, nebo pytel blech?

Právo, Jan Rovenský

Přežije hnutí ANO jako středová strana s pevným vedením mecenáše Andreje Babiše, nebo se předvede jako pytel blech, který se po volbách rozprchne? Hnutí, na němž političtí oponenti nenechají nit suchou, záhy předvede, zda je Babiš udrží pohromadě. Podle politologů totiž bude určující, kam strana po volbách zamíří – jestli do vlády, nebo opozice.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš a krajský lídři hnutí ANO k zákonu o státní službě.

Článek

ANO, které obsazovalo přední příčky v předvolebních průzkumech, politici ze zavedených stran, s výjimkou lidovců, zatracují slovy, že nechtějí opakovat zkušenost s Věcmi veřejnými. Poukazují zejména na názorovou neukotvenost babišovců.

Babiš tvrzení o nestabilitě odmítá slovy, že ANO je standardní strana s tisícovkou členů, 130 organizacemi po celé republice. Otázky týkající se podobnosti jeho partaje s VV odmítá slovy, že jeho hnutí není marketingový produkt a že na něj ostatní útočí, protože mají z ANO strach.

„Zemi 23 let řídí stále stejní lidé a strany. Je to jedna parta, která dělá koalice podle potřeby a výsledku voleb. Je strašně úsměvné, jak se všichni vymezují vůči nám – levice říká: ‚ANO jsou vévéčka‘, pravice jede agenta,“ řekl Babiš novinářům.

Jenže právě názorová různorodost může být pro další osud ANO klíčová.

Podnikatelé, herec, profesoři…

Babišovo hnutí sdružuje osobnosti, které k sobě mohou mít názorově daleko. Na straně jedné kandidují za hnutí úspěšní podnikatelé jako Jaroslav Faltýnek z Babišova Agrofertu, bývalý ředitel Microsoftu ČR Ivan Pilný nebo exšéf Bohemia Sekt Josef Vozdecký.

Na straně druhé to jsou osobnosti z různých profesních vrstev jako bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška, někdejší novinář Martin Komárek, profesorka práva Helena Válková nebo herec a bývalý diplomat Martin Stropnický.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Stropnický je lídrem hnutí Ano na jižní Moravě.

Kvůli Babišově někdejšímu členství v KSČ a také nedostatečné pravicovosti ANO odstoupil například v září z čela středočeské kandidátky zakladatel a majitel firmy BEST Tomáš Březina.

Mezi krajskými lídry ANO v televizních debatách bylo vidět, že nejsou úplně jednotní v tom, zda hnutí programově tíhne doleva, nebo doprava
politolog Jan Bureš

Už v září stáhl svoji kandidaturu předseda sdružení Byty OKD Roman Macháček. Ten v prohlášení uvedl, že „postupně zcela ztratil důvěru, že ANO podpoří řádné vyšetření podezřelé privatizace OKD a navrácení bytů či desítek miliard zpět státu“.

Křest povolebním vyjednáváním

Výhrady měl Macháček také kvůli Pavlu Teličkovi, lídrovi ANO v eurovolbách v roce 2014, coby lobbistovi a členovi dozorčí rady RPG Byty a firmy NWR miliardáře Zdeňka Bakaly.

Foto: Jakub Peršín, Právo

Pavel Telička

„Poslední hřebíček do rakve byl, když poté, co jsem vydal tiskovou zprávu týkající se bytů OKD, přišel z vedení příkaz, aby mě z třetího místa kandidátky přesunuli na osmé,“ řekl v úterý Právu Macháček.

Babiš pro Právo reagoval slovy: „Neúčast pana Macháčka na naší kandidátce je výsledkem demokratické diskuse orgánů hnutí v Moravskoslezském kraji a celostátního výboru. O žádné zprávě OKD Byty nevím.“

Na možné názorové rozdíly kandidátů upozorňují politologové. „Mezi krajskými lídry ANO v televizních debatách bylo vidět, že nejsou úplně jednotní v tom, zda hnutí programově tíhne doleva, nebo doprava. První test bude případné vyjednávání o koalici, jestli strana má jít do vlády a případně s kým,“ řekl Právu politolog Jan Bureš.

Vláda nebo opozice

Podobný názor má jeho kolega Tomáš Lebeda. „Pro stranu je vždy mnohem složitější udržet disciplínu ve chvíli, kdy je u moci a musí zodpovědně něco tvořit,“ uvedl.

Také podle politologa Milana Znoje bude klíčové, zda babišovci skončí ve vládě, nebo ne. „Pokud půjde do vlády, tak se ukáže, že ANO bylo jen marketingový projekt, strana dlouho jednotná nevydrží a zopakuje se situace s VV. V opozici naopak bude mít Babiš šanci lidi kolem sebe více stmelit, dát straně řád a vyjasnit její program a politickou orientaci,“ řekl.

Politolog Jiří Pehe si myslí, že test soudržnosti přijde krátce po volbách, jelikož se do Sněmovny může dostat po Babišových zádech řada lidí, které nepojí programová či stranická loajalita.

„ANO nemá jasnou ideologii a může se opakovat proces s VV. Kdyby ve vládě mělo ANO silnou pozici, tak možnost rozdělovat prebendy by jednotě pomáhala, jako během Berlusconiho vlád v Itálii. Když bude nejslabším partnerem koalice nebo skončí v opozici, tak se nemůže spolehnout na ideologické pojivo, které by partaj drželo pohromadě,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám