Hlavní obsah

Podnikatel Okamura zapomněl na svůj poslanecký střet zájmů

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kdo jiný by měl lépe znát zákony víc než zákonodárce? Obzvlášť je-li členem parlamentu již pět let? Na své povinnosti v úterý pozapomněl šéf SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Ve své řeči k vládní novele týkající se podnikání v cestovním ruchu brojil proti zavedení další povinnosti cestovek zřídit si další připojištění, což podle něj znamená další neúměrnou zátěž a překážku podnikání. Opomněl však svým kolegům sdělit, že je ve střetu zájmů.

Zákon totiž ukládá každému členovi parlamentu oznámit, že má na projednávané věci osobní zájem. A ten Okamura při jednání o pravidlech pro podnikání v cestovním ruchu má.

Je totiž členem vedení Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Podle rejstříku firem je jednatelem cestovní kanceláře Miki Travel, pro kterou dodnes zajišťuje průvodcovské a tlumočnické služby. Je také společníkem v pražské restauraci.

Okamura zareagoval až na výzvu Miroslava Kalouska, který mu tuto povinnost připomněl. „Myslel jsem, že je to o mně všeobecně známo. Jsem členem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Jsem tam již deset let a je to bezplatné,“ reagoval Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám