Hlavní obsah

Podle Kasala zodpovídá za svůj odchod z vlády pouze Čunek

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) dobře ví, že může vicepremiéra, ministra pro místní rozvoj a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka odvolat jen po souhlasu stran vládní koalice, to znamená především lidovců. Na on-line chatu Novinek.cz to v pátek uvedl místopředseda Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL).

Článek

"Pan Topolánek je natolik moudrý předseda vlády, že si je vědom toho, že ke změně na kterékoliv pozici ve vládě může dojít jen po dohodě s koaličními partnery. Jinými slovy odpovědnost má Jiří Čunek," řekl Kasal.

Podle něj by měl Čunek ve funkci vydržet do konce vyšetřování.

V půlce dubna vzbudilo pozornost Kasalovo vyjádření, že pokud by Topolánek jednostranně odvolal Čunka z vládních pozic, znamenalo by to válku s lidovci. [celá zpráva]

Místopředseda odmítl srovnání mezi případem Čunka a expremiéra za soc. dem. Stanislava Grosse, jehož odchod požadovali i lidovci. Gross odstoupil z funkce předsedy vlády v dubnu 2005 po aféře s financováním jeho bytu a zveřejnění nejasných okolností okolo podnikání jeho ženy Šárky.

"Problém Stanislava Grosse nebyl v etapě případného trestního stíhání, ale v tom, že jeho rodinné finance byly naprosto zřetelně napojeny na podnikání paní Barkové, což pro křesťanské demokraty byl velký problém," vysvětlil Kasal.

"Situace Jiřího Čunka je jiná, osobně se domnívám, že významnou informací pro jeho rozhodování bude postup státního zástupce, tedy zda-li se celá věc posune do stavu "obžalován", dodal.

Kasal se také zmínil o polemice, která následovala po Čunkových kontroverzních výrocích na adresu Romů. "Lidi nelze dělit podle barvy pleti, pohlaví, náboženství. Nicméně platí, a nejen pro Romy, biblické "Kdo nechce pracovat, ať nejí." Jiří Čunek se nevyjadřuje možná někdy nejpřesněji, ale rasistou rozhodně není," poznamenal místopředseda.

Zatím se nerozhodl, jestli podpoří reformu financí

Kasal se v minulých týdnech vyjádřil kriticky k reformě veřejných financí, kterou plánuje jeho spolustraník a ministr financi Miroslav Kalousek.

"Vedu jednání, která by mi umožnila hlasovat pro reformu veřejných financí. (...) Současný návrh střední vrstvu zrovna nepreferuje, osobně to považuji za jeden z nedostatků návrhu," uvedl s tím, že svůj definitivní postoj k reformě oznámí až poté, co budou známy její přesné parametry.

Podle něj má reforma veřejných financí tři významné části, a to v oblasti sociálních transferů, oblasti úpravy daní a v reformě zdravotnictví. "První a třetí oblast je nezbytná, otázku daní si myslím, je možné podrobit další diskuzi. I s ohledem na výrazný nesouhlas křídla pana Tlustého," zmínil Kasal poslance ODS Vlastimila Tlustého, který reformu financí navrženou Kalouskem odmítá.

Rád by se obešel bez žádosti USA ohledně radaru

Na otázku ohledně vybudování radarové základny USA v ČR místopředseda uvedl, že by byl raději, kdyby USA Česko o tuto možnost nepožádaly.

"Bohužel nás požádaly, a my jsme v situaci, kdy buď můžeme dopředu, aniž bychom znali podrobnosti, Američanům říci: "Sice jste nám v minulosti vždycky pomohli, ale máme trpkou zkušenost s přítomností ruských vojáků, proto ani vás tady nechceme, a nebo se seznámíme detailněji s dopady eventuální výstavby radaru a osondujeme postoje dalších zpřátelených států NATO, a pak teprve se rozhodneme," poznamenal s tím, že osobně preferuje druhou možnost.

Je ochoten podpořit návrh na zavedení referenda v ČR, ale jen v případě, že se bude jednat o návrh, který "nebude mít účelový a jednorázový podtext."

Najít soupeře Klause bude obtížné

V otázce kandidátů na prezidenta rozhodne KDU-ČSL do podzimu. [celá zpráva]

Zatím není jasné, jestli lidovci navrhnou vlastního kandidáta nebo podpoří kandidáta jiných stran. Předseda ČSSD Jiří Paroubek již oznámil, že strana chce do boje o Hrad poslat vlastního favorita a hledat pro něj podporu u ostatních partají.

"Můj osobní názor je, že Jiří Paroubek bude velmi obtížně hledat rovnocenného protikandidáta. Řada vhodných lidí totiž tuto kandidaturu vůbec nepřijme, protože případný úspěch by byl díky hlasům komunistických poslanců," vyjádřil se Kasal.

Reklama

Související témata:

Související články

Reformy u lidovců prošly, ale s výhradami

Celostátní konference KDU-ČSL ve středu doporučila svým poslancům, aby podpořili vládní balík daňových a sociálních změn. Někteří z třináctičlenného klubu...

Výběr článků

Načítám