Hlavní obsah

Kasal: odvoláním Čunka by začal Topolánek válku s lidovci

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL) v úterý zopakoval, že "reformu nepodpoří jeden nebo dva lidovci", jestliže by byl odvolán vicepremiér Jiří Čunek. "Pokud pan premiér Topolánek by se rozhodl k radikálnímu řešení bez projednání s KDU-ČSL, byla by to známka, že chce vykopat válečnou sekeru," uvedl v Pressklubu Frekvence 1 Kasal.

Článek

Kasal ale prý nepochybuje o tom, že tak premiér jednat nebude. "Někteří kolegové by to vnímali jako nepřátelský akt," dodal. Jak už Právo informovalo, reformy by v takovém případě potopili poslanci Jiří Carbol a Tomáš Kvapil. Topolánek v neděli řekl, že nejdřív chce s lidovci o Čunkově odvolání jednat, aby koalici nerozbil.

Sám Kasal má s reformou problém. "Všichni si utáhnou opasky, akorát my - vysokopříjmová skupina: poslanci, senátoři, vysocí státní úředníci... my si pomůžeme a hodně a já z té reformy nechci mít žádný užitek," argumentoval Kasal.

Jako člen koalice si neumí představit, že by na reformě vydělali všichni, jak říká Miroslav Kalousek. "Jestliže já na daních vydělám pět až sedm tisíc měsíčně a jestliže můj soused soustružník vydělá pět až sedm set, ale doplatí na to v dalších oblastech, tak mi ta reforma nepřijde společensky přitažlivá a pro řadu lidí přijatelná," podotkl Kasal. Nechtěl říci, jak bude hlasovat.

Demonstrace na podporu

Na středeční demonstraci na podporu vicepremiéra má před Úřad vlády přijít i senátor za zelené Jaromír Štětina. Republiková rada Strany zelených přitom usnesením vyzvala premiéra, aby Čunka z vlády odvolal. Podle Kasala to ukazuje na nesourodost zelených: "Já Straně zelených vůbec nerozumím,"

"Jejich čelný funkcionář Pávek je proti odchodu Jiřího Čunka z vlády, a na demonstraci má vystoupit nebo se ji učastnit senátor za zelené Štětina. V tomto ohledu je strana zelených nečitelná," řekl Kasal. Štětina v Senátu hlasoval proti vydání Čunka policii. Petr Pávek je Čunkovým náměstkem na ministerstvu pro místní rozvoj a je také v širším vedení Strany zelených.

Kasal zopakoval, že podle něj by Čunek měl ve funkci vydržet do konce vyšetřování jeho korupční kauzy. Očekává, že státní zástupce případ začátkem května odloží. Demonstraci před Úřad vlády svolalo uskupení nazvané Výbor na obranu Jiřího Čunka. Další podpora se uskuteční ve čtvrtek před vsetínskou radnicí a třetí v pondělí před státním zastupitelstvím v Přerově, které se Čunkovým případem zabývá. Před týdnem před Strakovou akademií naopak proti vicepremiérovi protestovali Romové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám