Hlavní obsah

Počet krajů by se mohl v budoucnu snížit

– Praha
Novinky, val

Počet krajských samospráv by se mohl v budoucnu snížit ze současných čtrnácti. Cílem by mělo být zefektivnění těchto samospráv. Shodli se na tom představitelé koaličních i opozičních stran v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Rozdělení krajů České republiky

Článek

„Byla by to snazší správa,“ řekl předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, podle kterého by redukce krajů České republice prospěla.

Premiér Petr Nečas (ODS) připustil otevření diskuse na toto téma v následujících letech. Nemá ale podle něj jít jen o bezmyšlenkovité osekání krajů na určitý počet. „Diskuse by neměla být hysterická, ale je naprosto legitimní,“ řekl.

Redukce krajů, jejichž počet byl v roce 2000 ustaven na 14 včetně Prahy, by vyhovovala i předsedovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi. Mezi jednotlivými kraji jsou podle něj příliš výrazné rozdíly, které se odrážejí například v čerpání evropských dotací.

Otázka čerpání z evropských fondů by se měla řešit i podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. Ten se proti současnému rozdělení krajů stavěl už před 12 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám