Hlavní obsah

Sněhové jazyky a popadané stromy uzavřely silnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí ve středu ráno komplikuje na řadě míst dopravu. Kvůli sněhu či popadaným stromům byly některé silnice uzavřeny. Naopak se podařilo opětovně zprůjezdnit krušnohorskou silnici I/25 od abertamské zatáčky na Boží Dar a do Německa. Jezdí se už také na silnici I/38 na Jihlavsku, kterou v úterý okolo poledne uzavřela ledovka a nehody.

Záznam: Sněhové zpravodajství 16.1.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V Ústeckém kraji byly ve středu ráno kvůli zasypání sněhem nesjízdné čtyři silnice. Na Mostecku je to komunikace z Malého Háje do Mostu, na Chomutovsku z obce Výsluní do Rusové a jedna silnice v Hoře Svatého Šebestiána a jedna na Teplicku. Silnice v Krušných horách jsou sjízdné s opatrností. Vyplývá to z dat Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Podle dispečerky Správy a údržby silnic Ústeckého kraje se počasí v kraji přes noc uklidnilo. Kromě čtyř úseků jsou silnice v regionu sjízdné.

I v Pardubickém kraji bylo ráno uzavřeno několik silnic. Komunikace I/11 přes Suchý Vrch na Orlickoústecku je neprůjezdná po pádu stromů na vozovku. Silničáři také uzavřeli na Orlickoústecku úseky silnic mezi Strážným a Cotkytlí, Cotkytlí a Štíty a Anenskou Studánkou a Helvíkovem.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Policisté a silničáři u abertamské křižovatky nad Jáchymovem (snímek ze 14. ledna)

Po srážce dvou nákladních aut a osobního vozu je neprůjezdná silnice I/35 u odbočky na Opatovec na Svitavsku. Doprava je odkloněna v obou směrech přes Svitavy.

Ve výše položených oblastech leží na vozovkách sníh, často se tvoří sněhové jazyky nebo náledí. Řidiči by měli být opatrní zvláště v okolí Hlinska, Lanškrounu, Litomyšle, Svitav, Ústí nad Orlicí, Poličky, Žamberku a v Železných horách.

V Plzeňském kraji jsou silnice se zvýšenou opatrností sjízdné. Řidiči by si ale měli dát pozor na déšť a sníh, silný vítr a na Šumavě i na sněhové jazyky, které se mohou na otevřených úsecích silnic tvořit, uvedlo ráno Ředitelství silnic a dálnic.

Silný jihozápadní vítr je například na Plzeňsku nebo na Klatovsku. Na Tachovsku a jižním Plzeňsku místy mrholí.

Silnice v kraji jsou většinou holé a mokré. Ve vyšších polohách Šumavy, kde nemohou silničáři kvůli ochraně přírody používat sůl, je na silnicích ujetá vrstva sněhu krytá drtí.

Silnice v Královéhradeckém kraji byly ráno sjízdné většinou se zvýšenou opatrností. V Krkonoších a Orlických horách ležel místy na vozovkách rozbředlý sníh nebo na nich byla ujetá vrstva sněhu. V okolí Šerlichu v Orlických horách se vlivem silného větru tvořily sněhové jazyky. Dálnice byly sjízdné bez omezení. Vyplynulo to z ranního hlášení Ředitelství silnic a dálnic.

Zvýšenou opatrnost vyžaduje ráno jízda po silnicích v Jihomoravském kraji. Na Blanensku jsou sněhové přeháňky, ve vyšších polohách tam hrozí tvorba sněhových jazyků. V části kraje prší a na některých místech mrholí. Vyplývá to z webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

V Libereckém kraji je sníh hlavně na vozovkách v horských oblastech. Zvýšenou opatrnost přesto doporučují cestáři nadále v celém kraji. Oteplilo se a teploty byly ráno mezi čtyřmi a minus jedním stupněm Celsia, vyplývá z údajů od silničářů a meteorologů.

Silničáři nedoporučuji řidičům nákladních aut, aby jezdili po silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo mezi Mníškem a Raspenavou na Liberecku. Kopec je pro ně obtížně sjízdný a raději by měli využívat silnici I/13 přes Frýdlant.

Problémy ve středu mohou mít řidiči, stejně jako v pondělí, na úsecích v horách udržovaných posypem. V důsledku oblevy může vrstva sněhu, jež má někde i 40 až 50 centimetrů, měknout.

Silnice ve Zlínském kraji jsou ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. V nižších polohách jsou po chemickém ošetření holé a mokré, na Vsetínsku na nich místy leží zbytky rozbředlého sněhu. Vozovky ve vyšších polohách pokrývá většinou uježděná vrstva sněhu krytá posypem, mohou navíc namrzat. V horských oblastech Uherskohradišťska je na silnicích také riziko vzniku sněhových jazyků. Dohlednost v regionu snižují dešťové přeháňky, na Vsetínsku i mlhy. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Na rozbředlý sníh i sněhové jazyky si ráno musí dát pozor řidiči ve vyšších polohách Olomouckého kraje, kde jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností. U Štítů na Šumpersku byl v noci kvůli závějím a silnému větru uzavřen zhruba šestikilometrový úsek silnice číslo 368 ve směru na obec Cotkytle. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Sněhové jazyky se kvůli silnému větru tvoří ve vyšších polohách Jesenicka, Šumperska a Olomoucka. Hlavní silniční tahy tam pokrývá rozbředlý sníh, méně důležité cesty vrstva ujetého sněhu s posypem. V nižších polohách kraje jsou silnice po chemickém posypu zpravidla holé a mokré.

V Olomouckém kraji ráno stále pršelo a sněžilo, což snižovalo dohlednost. V horských oblastech foukal silný vítr.

V Moravskoslezském kraji musí být řidiči opatrní zvláště na Bruntálsku, na cestách se tam totiž mohou tvořit sněhové jazyky. Na silnicích mohou stále ležet i zbytky rozbředlého sněhu. Opatrnost je nutná také na silnici I/58 u Frenštátu pod Radhoštěm, kde je vrstva sněhu. Zajetá vrstva sněhu zůstává i na některých silnicích nižších tříd na Opavsku. Většina cest už je v kraji ale holá a mokrá. Vyplývá to z informací silničářů.

Hlavní tahy na Vysočině včetně dálnice D1 jsou ve středu po chemickém ošetření mokré. Na vedlejších silnicích leží ujetý a zledovatělý sníh krytý posypem. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Nad ránem se podařilo zprůjezdnit silnici I/38 u Stonařova, která byla kvůli ledovce a závějím neprůjezdná od úterního poledne. Silničáři měli v noci v terénu přes 200 vozidel. Díky mírnějšímu větru ubylo sněhových jazyků, zůstávají především na Žďársku, kde leží nejvíc sněhu.

Po oteplení jsou silnice v Karlovarském kraji sjízdné a jen ve vyšších polohách mohou na silnicích zůstávat zbytky sněhu.

Silničářům se díky zklidňujícímu se počasí podařilo ve středu v půl osmé ráno opětovně zprůjezdnit pro všechny motoristy silnici první třídy od abertamské zatáčky na Boží Dar v Krušných horách a dál na hraniční přechod do Oberwiesenthalu.

Od pondělního brzkého rána tam mohli jezdit pouze místní obyvatelé a ubytovaní turisté se zajištěným parkováním, a to pouze čas od času za pluhem. Ve středu ráno zamířil do Božího Daru i první linkový autobus z Karlových Varů, spoje dočasně kvůli sněhu a silnému větru na planině na hřebeni Krušných hor před městem končily již v Jáchymově.

BEZ KOMENTÁŘE: Bílá tma na Božím DaruVideo: Policie ČR

Podle vedoucího zimní údržby krajských silničářů Josefa Bulky se podařilo uvolnit i silnici mezi Božím Darem a Myslivnami. „Je tam vodárna a ta byla bez elektrického proudu, takže tam bylo třeba poslat dieselagregát. Proto jsme v úterý přednostně čistili tuto silnici,“ konstatoval Bulka.

Reklama

Výběr článků

Načítám