Hlavní obsah

Po zvolení některých kandidátů bych myslel na emigraci, řekl Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus nevidí mezi kandidáty na post hlavy státu nikoho, komu by prezidentskou funkci s radostí svěřil. Klaus to řekl v  diskusi se studenty Univerzity Hradec Králové a v nadsázce dodal, že v případě úspěchu některých kandidátů by jej napadly myšlenky na emigraci.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Václav Klaus při besedě na Univerzitě Hradec Králové.

Článek

"Jsou někteří, po jejichž volbě bych měl pocit, že je nezbytné někam emigrovat. Jsou někteří, kde si dovedu představit, že by mohli být prezidenty. Zřejmě by občas vstávaly vlasy hrůzou na hlavě z jejich činů, to asi ano, ale dovedu si to představit," řekl studentům bez konkrétních jmen Klaus.

Student se také Klause zeptal, zda by některé ze svých prezidentských rozhodnutí změnil. "Nepochybně je spousta věcí, u kterých si říkáte, to jsem neměl udělat či to jsem měl udělat jinak. Ale myslím si, že v těch zásadních věcech bych se asi úplně nijak nerozhodoval, než jak jsem se rozhodoval," řekl Klaus.

Přednáška a beseda se studenty se nesla v duchu Klausova euroskepticismu, čemuž odpovídalo i představení jeho nové knihy Evropská integrace bez iluzí. Evropa podle Klause spěje od evropské měnové unie přes finanční po politickou unii, představující konec iluzí o skutečně svobodném světě.

Klausovu teorii prý potvrdí i očekávaný vstup Turecka do Evropské unie. Vstupem Turecka do EU možná dojde na Klausova slova a křivka dosavadního vývoje EU se zlomí směrem dolů. „Já jsem v Turecku velmi oblíben, protože pěkně hovořím o jejich vstupu do EU. Nejde však o altruismus, ale můj osobní zájem. Čím víc zemí bude v EU, tím nižší bude míra jejich vzájemné integrace,“ prohlásil Klaus s tím, že jde o jeho sobecký postoj s cílem dokázat opodstatněnost vlastních prognóz.

Ministerstvo vnitra do boje o Hrad pustilo osm z 20 přihlášených uchazečů - Jiřího Dienstbiera, Jana Fischera, Táňu Fischerovou, Vladimíra Franze, Zuzanu Roithovou, Karla Schwarzenberga, Přemysla Sobotku a Miloše Zemana.

Nejvyšší správní soud řeší devět podnětů souvisejících s registracemi kandidátů a je možné, že se počet kandidátů rozšíří. Soud má rozhodnout do 13. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám