Hlavní obsah

Po deseti letech je s členstvím v EU spokojeno 28 procent Čechů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset let po vstupu ČR do Evropské unie je s členstvím spokojeno 28 procent Čechů. Necelá třetina je nespokojena a dvě pětiny mají neutrální názor. Plyne to z průzkumu CVVM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Spokojenost s členstvím v EU.

Článek

Nespokojenost s členstvím deklaruje 31 procent dotázaných, neutrální postoj zaujímá 38 procent lidí a zbývající tři procenta nemají na věc názor.

„Od roku 2012 je podíl občanů spokojených s členstvím naší  země v EU poměrně stabilní a pohybuje se kolem jedné čtvrtiny. Podíl dotázaných, kteří nejsou s členstvím v EU spokojeni, dosahoval nejvyšších hodnot v dubnu 2012, kdy svou  nespokojenost vyjádřilo 41 procent dotázaných,“ připomněla agentura.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spokojenost s členstvím v EU (v procentech)
4/20124/20134/2014
spokojeno252628
nespokojeno413431
zdroj: CVVM

Největší spokojenost vyjadřují mladí lidé, ti s dobrou životní úrovní a stoupenci hnutí ANO.

Při dotazu na to, zda jsou lidé hrdí, že jsou občany EU, odpovědělo kladně 31 procent lidí. Hrdost naopak nepociťuje 57 procent dotázaných.

Evropany jsme jenom někdy

Více než polovina (53 procent) obyvatel se cítí být občany ČR i EU. „Jen menšina z nich (10 procent) však tento pocit zažívá podle svých slov  často, více než dvě pětiny (43 procent) se tak cítí někdy. Další dvě pětiny obyvatel (41 procent)  občanskou příslušnost k Evropské unii necítí nikdy,“ konstatovalo CVVM.

Lidem na Unii vadí zejména nárůst byrokracie, omezování evropskými normami i to, že EU má příliš velký vliv na tuzemskou politiku.  Oceňují naopak možnosti cestování a studia v zemích EU, přísun dotací i větší bezpečnost země.

Anketa

Jste spokojen/a s členstvím ČR v Evropské unii?
Ano
25,2 %
Ne
74,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2095 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám