Hlavní obsah

Po 75 letech se v kostele v zaniklé sudetské obci konala mše

– Bruntál

Jedinou vzpomínkou na obec Pelhřimovy, která zanikla v 50. letech minulého století a ležela na česko-polské hranici v okrese Bruntál, je gotický kostel svatého Jiří. A právě v něm se v neděli odpoledne po 75 letech znovu konala mše. Dobrovolníci se totiž snaží už mnoho let kostel z 15. století zachránit.

Mše po 75 letech v kostele v zaniklé obci PelhřimovyVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

Na mši v neděli v 15 hodin dorazilo několik desítek lidí. Kromě mše si zde mohli prohlédnout i dvě výstavy. Mši sloužil farář z Ostravy Jan Plaček. Podle něj je to, že zde kostel zůstal a stále přežívá, dobrým znamením pro lidi. „Je zde navzdory tomu, že lidské osídlení zde ustalo po druhé světové válce. Jsem rád, že zde mohu sloužit mši po 75 letech,“ řekl Právu farář.

Dvě výstavy

Pozvání dostal od spolku fotografů Člověk a víra, který v kostele mši svatou uspořádal při zahájení dvou výstav. „Řekli jsme si, že bychom také mohli udělat něco pro obnovu kostela. Touto akcí jsme chtěli lidem připomenout život tohoto místa,“ vysvětlil místopředseda spolku v ostravsko-opavské diecézi Zdeněk Poruba. Dodal, že inspirací jim bylo i to, že před 22 lety náhodou na kostel narazili při cyklistické akci.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Kostel sv. Jiří je jedinou vzpomínkou na zaniklou obec Pelhřimovy na česko-polské hranici.

„Tehdy zde v ještě polorozpadlém kostele vystavovala obrazy malířka z New Yorku. Navíc jsme letos měli setkání fotografů v nedalekém Bohušově. Tak se to sešlo,“ usmál se Poruba. Jedna výstava fotek je vytvořena speciálně pro kostel, druhá bude putovat po celé diecézi.

Chtějí zacelit ránu po bolševicích

Zchátralý kostel uprostřed lesů nedaleko Města Albrechtic od roku 2005 opravují dobrovolníci z Hnutí Duha. „Vystřídaly se zde stovky lidí, kteří odvedli kus práce. Hotová je střecha, stropy, děláme postupně vnější i vnitřní omítky, odkrývají se a rekonstruují i fresky z doby kolem roku 1420. Patří ke gotickému jádru kostela. Letos chceme udělat část podlahy,“ ukazoval Ivo Dokoupil z Hnutí Duha. Jejich cílem je kostel znovu otevřít veřejnosti pro různé akce, ale i obnovit další části zaniklé obce.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Zchátralý kostel uprostřed lesů nedaleko Města Albrechtic od roku 2005 opravují dobrovolníci z Hnutí Duha.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V okolí kostela mezi křovinami stojí rozpadlé náhrobky bývalých německých obyvatel.

„Lidé si zde kostel postavili, aby se v něm mohli scházet a přemýšlet o tom, co člověka převyšuje. Je proto až symbolické, že se tady po 75 letech koná mše svatá. Vlastně se vracíme po mnoha letech destrukcí a vlády bolševismu k jakémusi zacelení rány, kterou tady bolševici způsobili,“ shrnul Dokoupil.

Obyvatelstvo bylo z Pelhřimov odsunuto po druhé světové válce, protože šlo o německou vesnici. V roce 1948 pak komunisté obec zrušili a zbourali 66 domů. Jen kostel svatého Jiří přežil zdevastovaný a zarostlý v lesích. Družstvo v něm léta skladovalo hnojiva.

Reklama

Související články

Plzeňská katedrála omládla o sto let

Je to, jako když digitálně upravíte příliš tmavou fotku. Monumentální interiér plzeňské gotické katedrály po komplexní revitalizaci působí jinak. Jasněji,...

Výběr článků

Načítám